België plat door landelijke staking

Een nationale staking heeft vrijdag een groot deel van België lamgelegd. In de havens werden geen schepen gelost, er reden amper treinen en de post werd bijna nergens bezorgd....

Van onze correspondent Bart Dirks

Ook het bedrijfsleven werd getroffen door de 24-uursstaking. Zo blokkeerden vakbondsleden de fabrieken van Ford (Genk), Opel (Antwerpen), Volvo (Gent) en Volkswagen (Vorst). Ook werden op verschillende plaatsen in onder meer Antwerpen en Brussel afritten van snelwegen geblokkeerd. Daardoor waren enkele bedrijfsterreinen onbereikbaar. Ook bleven de meeste winkels en sommige scholen dicht.

Inzet van de staking is het uiterst gevoelige debat in België over de ‘eindeloopbaan’, de financiering van de sociale zekerheid en de aanpassing van de pensioenen. De regering wil de wettelijke leeftijd voor de VUT (België spreekt van een ‘brugpensioen’) geleidelijk verhogen van 58 naar 60 jaar. Wie tot zijn 65ste blijft werken, zou daarvoor extra moeten worden beloond. In België werkt slechts 28 procent van de 55-plussers, het laagste percentage in Europa.

De staking werd niet ondersteund door de christelijke en de liberale vakbonden. De actie heeft desondanks toch veel effect bereikt, omdat het ABVV 1,3 miljoen leden heeft. Dat is bijna 30 procent van de Belgische beroepsbevolking. Alleen in alle havens, waaronder Antwerpen, is wel door alle bonden het werk neergelegd.

De christelijke bond ACV had onder voorbehoud opgeroepen tot een stakingsdag aanstaande maandag. Het ACV wilde namelijk niet staken zolang de sociale partners en de regering nog aan het onderhandelen waren. De christelijke bond vindt echter dat de voorstellen van de regering de goede kant op gaan.

Maar de socialistische vakbond AVBB wilde echter nu al de druk op de regering verhogen. Dit weekend moeten knopen worden doorgehakt – de Belgische regering kan met of zonder instemming van de sociale partners een besluit nemen. Dinsdag legt de links-liberale premier Guy Verhofstadt in Brussel zijn jaarlijkse regeringsverklaring af.

De AVBB-voorzitter Xavier Verboven verdedigt de vroegtijdige stakingsacties. ‘De mensen hebben ons duidelijk gezegd: “Als we nu niet staken, dan hadden we het nooit moeten doen.” We moeten een blijvende druk uitoefenen met het oog op de onderhandelingen van zaterdag’, aldus de vakbondsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden