Belgie meldt eerste geval van gekkekoeienziekte

In België heeft zich het eerste geval van gekkekoeienziekte voorgedaan. Op 17 september is een koe van een veefokkerij in Havelange in de provincie Namen geslacht en onderzocht op BSE, zoals de wetenschappelijke benaming van de gekkekoeienziekte luidt....

GEERT-JAN BOGAERTS

Van onze correspondent

BRUSSEL

Drie afzonderlijke analyses rechtvaardigden volgens het instituut de verdenking van BSE. Daarop is hersenmateriaal voor nader onderzoek naar Groot-Brittannië gestuurd. Gisteren meldde minister Pinxten van Landbouw dat de Britse test de Belgische vermoedens staafde.

Het beest werd geboren in 1992 uit een moeder die afkomstig was uit de provincie Luxemburg. Die moeder was in 1986 gekocht door de betreffende veefokker. Volgens Pinxten zal epidemologisch onderzoek moeten uitwijzen wie er sinds 1986 met de veefokker gehandeld hebben. Alle dieren die in contact hebben gestaan met deze boer, moeten onderzocht en eventueel worden geslacht. Bovendien zal ook onderzoek worden gedaan naar de herkomst van het veevoer.

De 33 andere dieren van de veefokker zijn gisteren opgehaald en zullen maandag worden vernietigd. Hun hersenweefsel wordt vervolgens ook onderzocht op de aanwezigheid van BSE. Pinxten toonde zich niet echt geschokt over de diagnose: 'De evolutie in onze buurlanden maakte reeds duidelijk dat een geval in België niet uitgesloten kon worden', zei hij. Desalniettemin noemde hij de vaststelling 'een klap voor de Belgische rundveesector'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden