België gaf multinationals ongeoorloofde staatssteun

Na Luxemburg en Nederland is ook België geoormerkt als belastingparadijs. Intotaal 35 in België gevestigde multinationals zouden 700miljoen euro te weinig belasting hebben betaald, op grond van een vrijstellingsregeling voor overwinsten.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maandag tijdens de persconferentie over de Belgische belastingmaatregel. Beeld afp

De Europese Commissie noemt dit ongeoorloofde staatssteun en eist dat België dit bedrag van deze bedrijven terugvordert.

Minister Johan van Overtveldt van Financiën voelt daar weinig voor. Hij denkt dat een dergelijke terugvordering grote gevolgen heeft voor de bedrijven en ook te complex is. België weet nog niet of het in beroep gaat. Wel zei Van Overtveldt dat de vrijstellingsregeling al sinds begin februari is opgeschort, toen de Europese Commissie voor het eerst aan de bel trok.

Europees commissaris Margrethe Vestager van Mededinging maakte het besluit maandag bekend. Eerder oordeelde ze al dat Nederland verboden staatssteun had gegeven aan koffiebedrijf Starbucks. De Nederlandse overheid moet 25miljoen euro terugvorderen van de Amerikaanse keten, omdat de belastingregeling die getroffen was volgens Vestager niet door de beugel kan. Nederland is tegen dit besluit in beroep gegaan. Luxemburg moet terugkomen op een speciale belastingregeling voor het Italiaanse autoconcern Fiat. Ook daarbij gaat het om een bedrag van rond de 25 miljoen euro.

Voorkeursbehandeling

'België heeft een selecte groep multinationals aanzienlijke belastingvoordelen verleend die in strijd zijn met de EU-regels inzake staatssteun. Dit verstoort de concurrentie omdat kleinere concurrenten die geen multinational zijn, niet dezelfde voorwaarden krijgen', verklaarde de Deense commissaris. Daarnaast draait de Europese burger op voor de gemiste belastinginkomsten.

In 2005 probeerde België onder de slogan Only in Belgium multinationals te verleiden zich daar te vestigen. Een van de snoepjes die werd voorgehouden was de zogenoemde 'excess profit ruling'. In België gevestigde bedrijven die deel uitmaakten van een multinational, hoefden over de zogenoemde overwinst 50 tot 90 procent minder vennootschapsbelasting te betalen. Hierbij werd de winst van een multinational vergeleken met de gemiddelde winst die een op zichzelf staande onderneming zou hebben gemaakt. Over het profijt van schaal en synergievoordelen en die van klanten- en leveranciersnetwerken hoefden de dochters van multinationals geen of minder winstbelasting te betalen.

De bedoeling was zo te voorkomen dat landen in meerdere landen hierover belasting moesten betalen. Maar de Europese Commissie heeft nergens aanwijzingen gevonden dat sprake zou zijn van dubbele belastingheffing. Volgens de Europese Commissie wijkt deze regeling dan ook af van de normale praktijk van de Belgische fiscale wetgeving.

De Europese Commissie heeft niet bekendgemaakt om welke 35 bedrijven het gaat. Alleen is gezegd dat het vooral Europese zijn. De Vlaamse omroep VRT noemde maandag in dit verband de naam van biergigant AB InBev.

Ook in Nederland

Nederland wordt vaak een belastingparadijs genoemd. Waar zitten in Amsterdam al die belastingontwijkende brievenbusfirma's? Met een bustour probeert mensenrechtenorganisatie ActionAid ze uit de anonimiteit te halen (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden