Belgen zetten de aanval in op het old boys network

Het Belgische bedrijf Corgo gaat een poging doen het Nederlandse old boys network open te breken. Corgo vindt het een ongezonde situatie dat Nederlandse raden van commissarissen hun nieuwe leden vooral werven onder vrienden en bekenden....

Wie lid wil worden , moet het commissariaat zien als een vak, niet als een bijbaantje. 'Nu zijn er slechts twee groepen commissarissen', zegt oprichter Karel Plasman, een ex-bankier die onder meer zes jaar voor de Rabobank werkte. 'Overwerkte CEO's en bestuurders die aan het eind van hun carrière zitten en - met alle respect - aan het uitbollen zijn. Wij willen daar een groep bijzetten: professionele toezichthouders.' Door de Aholdaffaire is de noodzaak van goed en onafhankelijk toezicht volgens Plasman groter dan ooit.

Corgo vindt dat er nu niet serieus wordt gekeken naar de kwaliteiten van nieuwe commissarissen. Het evalueren van het eigen functioneren is helemaal uit den boze. 'Iedereen in het bedrijf wordt geëvalueerd, maar in de Raad van Commissarissen gebeurt dat niet.'

De belangrijkste eigenschap van een Corgo-commissaris is dat hij een onafhankelijke geest is en een ruggengraat heeft. Plasman: 'Als hij het niet eens is met het beleid, moet hij opstappen en niet blijven zitten vanwege die paar centen.' De Corgo-commissarissen blijven niet langer dan zes jaar zitten. 'Je moet voorkomen dat iemand bedrijfsblind wordt.' Nu blijven de meeste Nederlandse commissarissen veel langer in functie.

Deelname aan het Corgonetwerk kost ruim 12 duizend euro per jaar. Voor dat bedrag wordt de commissaris voortdurend bijgeschoold en geëvalueerd. De deelnemers zullen niet alleen onder topbestuurders worden geworven, maar ook in universitaire kring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden