Belgen demonstreren tegen 'het onrecht' en voor menselijkheid

Opnieuw stond België dit weekeinde in het teken van een gekleurde mars. Na de 'Witte Mars' van Brussel, waar heel België in oktober 1996 de straat op ging tegen justitieel onrecht, werd zondag in het Waals-Brabantse Tubeke de 'Regenboogmars' gehouden....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

De brug tussen de 'Witte Mars' en de 'Regenboogmars' werd geslagen door de ouders van de vermoorde kinderen An, Julie en Mélissa. Opnieuw liepen zij voorop in de stoet: Pol Marchal, Tiny van der Mast en Gino Russo, zelf staalarbeider. Ze willen meedoen aan het gevecht tegen 'onrecht' en voor een meer menselijke samenleving.

De 'Regenboogmars' was geen zaak van alleen de getroffen staalarbeiders uit Tubeke en La Louvière. Uit alle windstreken waren de demonstranten naar Tubeke gekomen.

Solidariteit was er van de werknemers van de bedrijven Caterpillar, Philips, Boël, Sabena, Sonaca, Coca-Cola en Delhaize, de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Bij al deze bedrijven zijn banen onzeker geworden.

'Moedertje Wallonië', de Parti Socialiste, was ook van de partij, ook al zitten de Waalse socialisten momenteel in zak en as vanwege de Dassault-smeergeldaffaire. PS-voorzitter Philippe Busquin marcheerde mee in Tubeke, evenals de Europarlementariër José Happart.

Voor hen was het slikken dat hun 'basis' in de stoet ook de partij aanklaagde: 'De kop van deze partij is rot en moet aftreden.' Vanmiddag beslist het Waalse parlement of voorzitter Guy Spitaels zijn parlementaire onschendbaarheid verliest.

Directe aanleiding voor de demonstratie in Tubeke was de sluiting van de staalfabriek Forges de Clabecq, waar 1800 mensen hun werk verliezen. Maar ook bij de Usines Gustave Boël, de nieuwe partner van Hoogovens in La Louvière, moeten achthonderd arbeiders weg.

De industriële teloorgang van Wallonië lijkt niet te stuiten. De 'Regenboogmars', vertelt Roberto D'Orazio van de socialistische vakbond FGTB, moet de basis weer een stem geven. De mensen willen dat naar hen wordt geluisterd. D'Orazio: 'Als ze de banken toestaan om miljarden franken weg te sluizen, dan zijn de vijf miljard om Clabecq te redden slechts een druppeltje water.'

De betogers wijten de ondergang van de Waalse staalindustrie mede aan de Europese Unie. Als het om sociale politiek gaat, geeft Europa niet thuis. Een jongetje loopt met een spandoek met daarop de leuze: 'En ik dan? Krijg ik straks werk?' Een ander claimt: 'Clabecq moet blijven leven'. Andere slogans: 'Dehaene, pas op, de nieuwe burgers zijn er' en 'Wij marcheren omdat niets meer marcheert'.

Vakbondsman D'Orazio: 'Er zal geen sociaal Europa mogelijk zijn als landen van de Unie geen interesse ontwikkelen in de sociale kant van Europa.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden