Beleggingsleed

'Eigen verantwoordelijkheid' is het motto van het kabinet-Balkenende. En 'eigen verantwoordelijkheid' is ook de boodschap die de rechter woensdag meegaf aan negentigduizend boze beleggers die zich tekort gedaan voelen....

Het vervolg is bekend. De koersen stegen niet, in weerwil van namen als Winstverdriedubbelaar en Vliegwiel. Ze daalden. De beleggers moesten de geleende som terugbetalen, tegen rentes van ver boven de 10 procent. Schulden van duizenden of tienduizenden euro's zijn geen uitzondering.

De negentigduizend beleggers die, verenigd in de Stichting Leaseverlies, nu schadevergoeding willen van de Dexiabank stellen onvoldoende gewaarschuwd te zijn tegen de risico's. De rechter oordeelde woensdag anders na bestudering van een van de wervende advertenties. De gemiddelde Nederlander is haars inziens 'gei¿nformeerd, omzichtig en oplettend' genoeg als er pogingen worden gedaan hem te verleiden.

Voor die redenering is veel te zeggen. Onafhankelijke kranten en tijdschriften hebben bol gestaan van artikelen waarin omstandig werd gewezen op de risico's van beleggen met geleend geld. Dat beurskoersen ook weleens omlaag kunnen gaan, was evenmin een groot geheim. 'Eigen verantwoordelijkheid', inderdaad.

De rechter weigerde bovendien om alle zaken van leasegedupeerden in één keer te behandelen. De kans op het binnenhengelen van een collectieve schadevergoeding is, behoudens de uitkomst van het hoger beroep, hiermee verkeken. Wel staat het individuen vrij door te procederen en aan te tonen dat de bank zijn zorgplicht heeft verwaarloosd. Veel zaken zijn waarschijnlijk ook in dit traject kansloos.

Maar er zijn uitzonderingen. Mensen die zijn overgehaald door tussenpersonen en bankiers, die verblind door de te verdienen provisie, de belangen van hun cliënten hebben verkwanseld. Want ook dat is volop gebeurd tijdens de beurshype. Dat deze mensen individueel hun recht kunnen halen, hebben eerdere rechtszaken over de zorgplicht van banken aangetoond. Want niet iedereen is geëquipeerd om 'gei¿nformeerd, omzichtig en oplettend' te reageren op wervende teksten, zeker niet als ze afkomstig zijn van als degelijk bekend staande financiële instellingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden