Beleggingen rijke landen zorg voor Brussel

De Europese Commissie gaat bekijken of er maatregelen nodig zijn tegen staatsinvesteringsfondsen van buiten de EU die op het overnamepad zijn in de Europese markten....

Van onze correspondent Bert Lanting

Merkel heeft de steun van de Franse president Sarkozy, die zich ook zorgen maakt over de activiteiten van de zogenoemde ‘souvereign wealth funds’. Dat zijn overheidsfondsen van landen als China en Rusland die een deel van de massale reserves die de landen de afgelopen jaren hebben opgebouwd elders beleggen.

Tot voor kort staken dergelijke fondsen hun geld meestal in veilige staatsobligaties, maar nu die landen steeds rijker worden, gaan ze op zoek naar hoger renderende beleggingen. De Duitse regering begon zich zorgen te maken over de staatsinvesteringsfondsen nadat Rusland via een staatsbank vijf procent van de aandelen van EADS, de moedermaatschappij van Airbus, in handen had gekregen.

Eén punt van zorg is de omvang van de staatsrijkdomfondsen, die wereldwijd naar schatting een kapitaal van 2.500 miljard dollar beheren. Daarmee overtreffen ze de hedgefondsen, die samen ongeveer 2.000 miljard over de wereld laten rondlopen.

China alleen al is bezig een staatsbeleggingsfonds op te richten dat naar verwachting 300 miljard dollar tot zijn beschikking zal krijgen. Uiteraard kunnen zulke gigantische fondsen tot flinke fluctuaties op de markt leiden.

Daarbij komt dat de fondsen meestal uiterst ondoorzichtig zijn, doordat ze alleen aan hun eigen overheid verantwoording hoeven af te leggen.

Volgens Merkel is het daarom ook gerechtvaardigd dergelijke staatsinvesteerders anders aan te pakken dan normale hedgefondsen.

Een probleem is dat speciale regels voor overnames door staatsfondsen tegen de regels van de Europese interne markt lijken in te druisen.

Toch zal de Commissie volgens hem gaan bekijken of er regels nodig zijn. ‘We willen er zeker van zijn dat dergelijke fondsen op basis van de regels van de interne markt opereren. Naar verluidt is dat niet altijd wat deze investeerders van buiten de EU op het oog hebben.’ De zorg is dat de staatsinvesteringsfondsen niet zozeer op winst uit zijn maar dat zij hun kapitaal gebruiken om politieke invloed te verwerven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden