Beleggers zijn vertrouwen kwijt in Imtech

Het lukt Imtech maar niet om aan geld te komen waarmee het zijn miljoenenverliezen kan opvangen. Beleggers zijn hun vertrouwen kwijt; het aandeel verloor 29 procent van zijn waarde.

Imtech Deutschland leverde een bijdrage aan de klimaatbeheersing in het nieuwe hoofdkantoor van Leica in Wetzlar. De Duitse tak van de technisch dienstverlener lijdt grote verliezen. Beeld Frank Schall
Imtech Deutschland leverde een bijdrage aan de klimaatbeheersing in het nieuwe hoofdkantoor van Leica in Wetzlar. De Duitse tak van de technisch dienstverlener lijdt grote verliezen.Beeld Frank Schall

Nog geen jaar nadat Imtech met een grote aandelenemissie financieel schoon schip had gemaakt, staat de in opspraak geraakte technisch dienstverlener opnieuw met de rug tegen de muur.

De koers van het aandeel verloor woensdag bijna eenderde van zijn waarde nadat het bedrijf uit Gouda had gemeld dat de onderhandelingen met financiers over een nieuwe kapitaalinjectie zijn vastgelopen. Imtech, dat werk biedt aan 22 duizend mensen, heeft op korte termijn miljoenen nodig om de grote verliezen op te vangen die met name het Imtech Deutschland maakt. Dat onderdeel is ingrijpend gesaneerd nadat er ruim twee jaar geleden dat er op grote schaal werd gefraudeerd.

Imtech wil niet ingaan op de vraag hoe het nu verder moet. 'We onderzoeken wat de consequenties zijn van de huidige situatie', meldt het in een persbericht. Analisten zien het somber in. 'Als het niet alsnog lukt aan geld te komen via financiers, moet het bedrijf snel een nog goed functionerend onderdeel verkopen', zegt Edwin de Jong van SNS. Hij denkt vooral aan Imtech Marine. 'Wel zou het slecht nieuws zijn voor de aandeelhouders dat er zoveel waarde uit het bedrijf stroomt.' De Jong adviseerde tot nu toe aandelen Imtech te houden, maar zijn visie is inmiddels 'zeker negatiever'.

Akkoord

Het extreemst is de reactie van Luuk van Beek van de Belgische zakenbank Petercam. Hij stelde zijn koersdoel dinsdag bij van 2,50 euro naar 10 cent. Alleen de bedrijfsonderdelen in Scandinavië en Groot-Brittannië maken nog winst, maar daarvan zullen aandeelhouders niet profiteren bij een faillissement, voorspelt hij. De koers van Imtech, die al met 10 procent was gedaald, zakte na zijn rapport nog eens met 20 procent.

Vorige week maandag berichtte Imtech nog dat het een akkoord had gesloten met de veertig financiers. De investeerders waren bereid in twee tranches 57 miljoen euro beschikbaar te stellen. Maar bij de uitwerking van die deal kwam er een kink in de kabel, bleek woensdag. Het bedrijf liep aan tegen Duitse regelgeving en moest met een aangepast plan terug naar de investeerders. Die haakten af.

Zo lijkt het fraudeschandaal dat Imtech al twee jaar in zijn greep houdt de beursparel van weleer definitief te vermorzelen. In 2013 bleek dat de cijfers van projecten in Duitsland en Polen waren opgepoetst. Sindsdien stapelen de onthullingen over frauduleus verkregen opdrachten zich op.

Exterieur van het hoofdkantoor van technische dienstverlener Imtech in Gouda. Beeld anp
Exterieur van het hoofdkantoor van technische dienstverlener Imtech in Gouda.Beeld anp

Onzekerheid

De nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van der Aast zette afgelopen jaren alles op alles om het bedrijf op de rails te houden. Duizenden medewerkers werden ontslagen en met een claimemissie van 600 miljoen euro leek de balans weer in evenwicht gebracht. Maar ondanks de reorganisaties is 'het lek' bij Imtech nog steeds niet boven tafel. Bijna alle bedrijfsonderdelen blijven verlies draaien. En er wachten nog boetes voor de fraudes.

'Voor dit soort bedrijven is zulke onzekerheid funest', zegt analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. 'Opdrachtgevers willen absoluut niet het risico lopen dat hun aannemer failliet gaat en een project daardoor niet op tijd afkomt en veel duurder uitvalt.' Daarnaast vreest Van Beek dat veel goede werknemers het lekke schip zullen verlaten. 'Terwijl zij juist het kapitaal van de onderneming zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden