Beleggers zien het na de koersdalingen weer ziten

Abracadabra. Bedrijfsinkopers in de VS melden dat zij de afgelopen weken minder betaalden voor hun inkopen. En dus stegen de koersen....

Van onze verslaggever

Dat laat zich zo verklaren. De daling was groter dan verwacht. Het kan daardoor ook betekenen dat de economische groei verder terugvalt dan verwacht. De dreiging van een nieuwe renteverhoging neemt daardoor af.

Hopen beleggers. Want een renteverhoging is bedoeld om de groei af te remmen en zo inflatie te voorkomen. Een renteverhoging zet echter ook de bedrijfswinsten onder druk en maakt leningen duurder. Zo bezien is een renteverhoging een doem voor beleggers. Uit elk teken dat een renteverhoging onnodig maakt, putten zij hoop en slaan aan het kopen.

En dat deden beleggers als reactie op de mededeling van de bedrijfsinkopers. De aandelen leken koopjes na de koersdalingen van afgelopen week toen cijfertjes juist leken te duiden op een aanstaande renteverhoging. De technologie-index Nasdaq zakte 11 procent.

Na vier dagen verlies was het nu de eerste handelsdag dat de Nasdaq steeg. De technologie-index steeg 2,84 procent naar 3767,05. De breed samengestelde Dow Jones deed het tijdens de handel goed maar sloot slechts 0,1 procent ofwel 10,81 punten hoger op 10521,98.

'Een stijging was al onvermijdelijk op basis van de koersdalingen van vorige week', aldus een handelaar tegen persbureau Bloomberg. Een paar fondsen die vorige week harde klappen kregen, ondergingen een ware wederopstanding. Koopjesjagers storten zich op Cisco dat vorige week 7,8 procent verloor, op Veritas Software dat 20 procent kelderde en op Intel dat vorige week 6,6 procent goedkoper werd.

Cisco, 's werelds grootste producent van computernetwerken steeg 3 dollar naar 66. Veritas pakte er ruim 12 dollar bij op 100. De stukken Intel werden weer 2 dollar meer waard op 66. De stijging was ook te wijten aan de aandelensplitsing die maandag werd uitgevoerd. Houders van een aandeel kregen daarvoor maandag twee aandelen die tegen de nieuwe, gehalveerde koers werden verhandeld. Aandelensplitsing moet de verhandelbaarheid vergroten door de lagere koers per nieuw aandeel. Dat is goed voor de koers die meestal oploopt bij de aankondiging van een splitsing.

Ook de aandelen in banken stegen. JP Morgan sloot ruim 3 dolar hoger op 134.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden