Beleggers World Online winnen alsnog

Hoge Raad: Nina Brink en banken handelden onrechtmatig bij beursgang...

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en  Robert Giebels

amsterdam Beleggers in het internetbedrijf World Online zijn misleid door topvrouw Nina Brink en de begeleidende banken. De Hoge Raad heeft vrijdag voor eens en voor altijd vastgesteld dat de beursgang in 2000 op meerdere punten niet door de beugel kon.

Brink (tegenwoordig Nina Storms-Vleeschdrager) had bij de beursgang van haar internetbedrijf moeten melden dat zij drie maanden daarvoor een grote pluk aandelen had verkocht, oordeelt de hoogste rechter in een zaak die was aangespannen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). ABN Amro, de bank die de beursgang begeleidde, stelde bovendien een ‘misleidende’ openingskoers vast.

De Hoge Raad vindt verder dat World Online, ABN Amro en Goldman Sachs – de Amerikaanse zakenbank die ook bij de introductie was betrokken – op nog drie punten fout zaten. Om te beginnen stond er in het prospectus (het document waarop beleggers hun aankoopbeslissing baseren) een te rooskleurig beeld van Brinks loopbaan. Verder liet de topvrouw de indruk in stand dat ze nog al haar aandelen had, en bracht het bedrijf een reeks persberichten uit over allerhande grote zaken die zouden worden gedaan. ‘Terwijl van deze aangekondigde allianties er vrijwel geen was die enige werkelijke substantie had’, schrijft de Hoge Raad. ‘Met de uitspraak staat nu vast dat World Online, ABN Amro en Goldman Sachs onrechtmatig hebben gehandeld’, schrijven de rechters.

De VEB is euforisch over het arrest. ‘Een klinkende overwinning voor ons en voor de belegger’, juichte directeur Jan Maarten Slagter vrijdagmiddag, terwijl hij twee duimen opstak. Een pesterijtje richting Brink, die met dat gebaar nationale faam verwierf op de dag van de beursgang.

Wat de VEB betreft heeft de Hoge Raad duidelijk gemaakt dat het prospectus rond een beursgang heilig is. ‘Als daar fouten in staan, heeft het aandelen uitgevende bedrijf geen poot om op te staan’, aldus Slagter.

Slagter verwacht nu een telefoontje van ABN Amro en Goldman Sachs om over de hoogte van de schadevergoeding te praten. ‘Die is maximaal 2,3 miljard euro. Dat is het verschil tussen de hoogste en de laagste koers maal het aantal aandelen.’ Bellen de banken niet, dan stapt de VEB weer naar de rechter. ‘Dan moet die maar de hoogte van de schadevergoeding vaststellen.’ De VEB kan aankloppen bij Goldman Sachs en bij RBS, de Britse bank die in 2007 de zakenbank van ABN Amro kocht. Verder is er bij World Online volgens de VEB ook wat te halen. De vereniging bezoekt elk jaar nog zijn aandeelhoudersvergadering.

Brink stelt in een reactie ze geen invloed heeft gehad op de inhoud van het prospectus. ‘World Online heeft de samenstelling van het prospectus destijds overgelaten aan deskundigen’, laat de huidige mevrouw Storms-Vleeschdraager weten bij monde van haar advocaat. RBS wilde vrijdag nog niet op de uitspraak reageren. ‘We hebben kennis genomen van de uitspraak van de Hoge Raad en gaan het nader bestuderen’, aldus een woordvoerder van de bank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden