Beleggers weten sterk groeiend Ahold niet op waarde te schatten
Ahold blijft sterk groeien, maar krijgt daar op de beurs nauwelijks waardering voor. De koers zakte de afgelopen maanden weg van 35,95 euro in juni tot een dieptepunt van 27,95 in oktober....
'Beleggers kijken vooral naar de toekomstige kasstroom door een grote fusie zoals tussen Carrefour en Promodès', aldus analist Paul Schram van ABN Amro. 'Een fusie van die omvang zit voor Ahold niet in het vat.' De grote Europese concurrenten van Ahold zijn in rep en roer sinds de Amerikaanse gigant Wal-Mart in Duitsland en Engeland bedrijven opkocht. Maar de Zaankanters beperken zich voorlopig tot de overname van kleinere spelers.
Toch verwacht Schram nauwelijks problemen voor Aholds gewoonte om overnames met eigen aandelen te betalen. 'Bij een lagere beurskoers moet het dan meer aandelen uitgeven, maar dat leidt hooguit tot een beetje winstverwatering. Belangrijker is of zo'n aankoop de winstgevendheid van het concern verhoogt', en op dat punt heeft Ahold een zeer sterke reputatie.
De analist vindt dan ook dat Ahold wordt ondergewaardeerd. 'Het aandeel doet het 30 tot 40 procent slechter dan het gemiddelde van de acht grote concurrenten in de top-300 van Europese ondernemingen.'
Ook het derde kwartaal van dit jaar is voor Ahold goed verlopen. De supermarktreus zag in die periode de winst met 43,4 procent stijgen tot 166,9 miljoen euro (368 miljoen gulden). Over de eerste negen maanden komt daarmee de winst op 514,9 miljoen euro (1134 miljoen gulden), 38,2 procent meer dan in dezelfde periode van 1998.
De omzet van Ahold is in het derde kwartaal met 36,7 procent omhooggegaan naar 17,2 miljard gulden. Daarmee komen de verkopen over de eerste negen maanden op 56 miljard gulden, 32,3 procent meer dan in de eerste drie kwartalen van 1998. Ahold blijft erbij dat de winst per aandeel over heel 1999, exclusief valuta-invloeden, met 20 procent zal stijgen. In het derde kwartaal was het groeipercentage zelfs bijna 31 procent.
Omzet en bedrijfsresultaat van de Ahold-activiteiten bleven overal toenemen. Vaak gaat het daarbij om tweecijferige percentages. In Nederland groeide de omzet met bijna 10 procent en het resultaat met 12,3 procent. De omzet van Albert Heijn nam toe met 4,2 procent. Het marktaandeel was wel iets lager dan in dezelfde periode van 1998. De omzet van Schuitema (C1000) steeg met 8,8 procent en het marktaandeel groeide.
In de VS zagen de Ahold-ketens hun omzet groeien met 32,7 procent en het bedrijfsresultaat met zelfs 57 procent. In de rest van Europa (Portugal, Spanje, Tsjechië, Polen) waren de stijgingspercentages 38,8 en 20,4. Een ware explosie liet Latijns-Amerika zien met een 126,4 procent hogere omzet en een 76,7 procent beter bedrijfsresultaat. Overnames hadden daar een flinke hand in.