Beleggers trekken handen af van Stork

Beleggers keken dinsdag bezorgd naar de koers van de euro. De Europese munt steeg tot boven de 1,28 dollar, het hoogste niveau in vier weken....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Nu de signalen toenemen dat de economie in de eurozone een sterke groei doormaakt, wordt een renteverhoging steeds waarschijnlijker. Met de hogere groei neemt immers ook de inflatie toe. Marktvorsers verwachten een volgende rentestap op 31 augustus, al zijn er ook analisten die menen dat Trichet eerder maatregelen zal nemen.

De stijging van de euro was het belangrijkste nieuws op de financiële markten in Europa, die op eigen kracht hun weg moesten zoeken. De beurs in New York was dinsdag dicht in verband met de viering van Independence Day. De sluiting van de markten in de VS leidde er toe dat de omzetten in Europa niet erg hoog waren.

Aanvankelijk werden de koersen gedrukt door de stijgende euro, die de exportkansen van Europese bedrijven op de wereldmarkt verkleint. Maar later trad er herstel op, omdat beleggers ook gevoelig bleken voor de rooskleurige vooruitzichten voor de Europese economie, die aan de stijging van de koers van de euro ten grondslag liggen.

In Amsterdam stond de belangrijkste graadmeter, de AEX-index, de hele dag op verlies tot een uur voor het slot van de handel. Bij het sluiten van de markt stond er zowaar een winstje van bijna een punt op de borden bij een slotstand van 444,38 punten, 0,21 procent hoger dan het slot van maandag. De Amsterdamse beurs is daarmee beland op het hoogste niveau in ruim vijf weken.

Het vuurwerk vond echter niet plaats bij de grote fondsen, maar op de lokale markt. Het machinebouwconcern Stork schokte beleggers met de mededeling dat geen enkele financiële partij er brood in ziet het bedrijf van de beurs te halen. De koers van Stork stortte daarop in. Bij het slot van de handel noteerde het industriële conglomeraat 36,60 euro, 5,77 euro lager dan maandag; een zelden vertoonde koersval van 13,6 procent.

De val van Stork was ook verantwoordelijk voor de daling van de AMX-index met 2,65 punten op 592,06. De koersdaling van Stork was alleen al goed voor een daling van de index met 3,22 punten.

De hoogvlieger op de beurs was dinsdag TomTom, de fabrikant van navigatieapparatuur. De koers van TomTom steeg met bijna 6,3 procent tot 32,41 euro, op het gerucht dat Microsoft belangstelling zou hebben voor de Nederlandse producent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden