Beleggers teleurgesteld over Shell

Op de effectenbeurs in Amsterdam waren donderdag de ogen gericht op het uitzendconcern Vedior en op de beurszwaargewicht Shell. Beide bedrijven kwamen voorbeurs met cijfers....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

De index van de effectenbeurs in Amsterdam eindigde dehandelsdag echter met een verlies van 5,29 punten(1,15 procent) op 450,41 punten. Voornaamste aanleiding was deteleurstelling onder beleggers over de jaarcijfers van Shell. Dekoers van het oliebedrijf daalde met 2,6 procent naar27,39 euro. Deze koersdaling alleen al was verantwoordelijk vooreenderde van het koersverlies van de AEX.

De MidKap-index voor middelgrote bedrijven ging 1,52 punten(0,3 procent) omlaag tot 567,87 punten. De beurzen in Parijs enFrankfurt lieten verliezen zien van respectievelijk 1,4 procenten 1,3 procent. Londen eindigde 0,9 procent in de min.

De Europese effectenbeurzen hadden te lijden onder deverwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) bij de volgendevergadering in maart de rente verhoogt. De ECB besloot donderdagde rente onveranderd te houden. Ook de forse koersdalingen opWall Street droegen bij aan de matte stemming op de beursvloeren.

Dat deerde Vedior echter niet. Het uitzendconcern presenteerdehet bedrijfsresultaat over het vierde kwartaal. De 68 miljoeneuro was beter dan de markt had verwacht. Analisten waren vooralte spreken over de omzetontwikkeling in Nederland en de VerenigdeStaten. Andere uitzendconcerns profiteerden van de goede cijfersvan Vedior. Randstad won 0,8 procent en USG klom 3,9 procent.

Shell stond onderaan in de AEX. Het olieconcern maakte in 2005bijna 23 miljard dollar winst. Dat is de hoogste winst in hetNederlandse bedrijfsleven ooit. Toch waren de beleggers niettevreden. Zij vinden dat de winst van Shell bleekjes afsteekt bijde meer dan 36 miljard dollar die branchegenoot Exxon Mobil vorigjaar verdiende.

Ook stonden oliefondsen onder druk door een daling van deolieprijs. De koersen van het Franse Total en het Britse BPdaalden met respectievelijk 2,8 procent en 3 procent.

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 2,6 procent. De grootstebank van Duitsland maakte bekend in het vierde kwartaal van vorigjaar met 714 miljoen euro, fors meer te hebben verdiend dan indezelfde periode een jaar eerder. De beleggers besloten echterhun winsten te verzilveren na de koersstijging in de afgelopenmaanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden