Beleggers steunen miljonairs bij bekering Shell tot groene revolutie

Follow This, het door een aantal miljonairs gesteunde initiatief om Shell te bekeren tot de groene revolutie, heeft er een belangrijke supporter bij. De VEB steunt volgende week op de aandeelhoudersvergadering van Shell een resolutie van Follow This waarin staat dat de olie- en gasreus meer inzicht moet geven over hoe het omgaat met het klimaatakkoord van Parijs.

Het hoofdkantoor van Shell in Nederland.Beeld ANP

Dat meldt de VEB, de belangenbehartiger van particuliere beleggers, op de site. Volgens de VEB zullen de eind 2015 in Parijs geformuleerde klimaatdoelstellingen grote invloed hebben op vrijwel alle (beursgenoteerde) bedrijven, en helemaal bij oliebedrijf Shell. 'Het is daarom essentieel voor beleggers dat bestuur en commissarissen transparant zijn over hun visie op klimaat gerelateerde kansen en risico's voor de onderneming en deze kwantificeren in het jaarverslag', schrijft de beleggersclub.

Follow This vraagt in de resolutie om deze transparantie. De organisatie roept Shell op om zich te conformeren aan het klimaatakkoord van Parijs en vraagt het bedrijf om aandeelhouders te informeren over de voortgang op dit punt. Het laat het bedrijf daarbij vrij in de manier waarop het de doelen wil halen. Follow This is een groene aandeelhoudersclub die Shell wil omvormen tot een duurzaam bedrijf. Eind vorig jaar kreeg het steun van tien miljonairs, die samen voor 5 miljoen euro aandelen Shell kochten. Onder hen zijn onder meer dance-ondernemer Duncan Stutterheim en Marktplaats-oprichter Bob Crébas.

'Contraproductief'

Shell heeft geen zin in een groene revolutie en raadt aandeelhouders af om ervoor te stemmen. Shell vreest de flexibiliteit te verliezen als het nu al moet aangeven hoe het gaat voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Ook is het volgens Shell 'contraproductief' om één onderneming tot openheid te verplichten, terwijl een marktbrede aanpak vereist is. Volgens de VEB biedt de resolutie Shell juist veel vrijheid om de eigen strategie te bepalen. Dat het bedrijf daarover transparant is mag verwacht worden 'van een toonaangevende onderneming, die nu al veel inspanningen pleegt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen', aldus de belegger.

Follow This kreeg onlangs ook al steun van Jort Kelder. De journalist en programmamaker meldde in een open brief aan Shell-topman Ben van Beurden honderd 'Olies' (aandelen Shell) te hebben gekocht om Shell duurzamer te maken. 'Samen kunnen we de wereld veranderen, Ben. Vooral jij.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden