Beleggers protesteren tegen bonussen Randstad

Een groep van internationale beleggers protesteert tegen de hogere bonussen die uitzendconcern Randstad wil uitdelen aan zijn directie. De beleggers vinden in deze tijd van recessie de hogere bonussen ongepast.

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Het stemadviesbureau Riskmetrics, dat de internationale beleggers adviseert, raadt de beleggers daarom aan het beloningsplan van Randstad af te wijzen. Eind maart mogen de aandeelhouders hun stem uitbrengen.

Het is de tweede keer in korte tijd dat stemadviesbureau RiskMetrics bezwaar maakt tegen lucratieve beloningsplannen van Nederlandse bedrijven. Vorige week kwam al kritiek op een nieuwe welkomstbonus bij ASML. Deze chipmachinefabrikant heeft net als Randstad last van de recessie.

Beleggers kunnen in Nederland sinds 2004 bezwaar maken tegen beloningsplannen van bedrijven. Aanvankelijk keurden beleggers in Nederland alle beloningsplannen goed. Maar sinds 2008 is sprake van een kentering en worden te lucratieve beloningen door beleggers geblokkeerd. Vorig jaar wist RiskMetrics met een negatief advies beloningsplannen bij Philips en Corporate Expresss te blokkeren.

Directiesalarissen
Volgens Paul Frentrop van vermogensbelegger APG, dat onder meer de pensioenen van ABP beheert, kunnen aandeelhouders een matigende werking hebben op directiesalarissen. Als er te veel geld betaald wordt, kunnen beleggers namelijk tegenstemmen. In de Verenigde Staten, waar de beloningen van bedrijven veel hoger liggen, hebben aandeelhouders echter geen macht om tegen te stemmen.

Het is nog onzeker of RiskMetrics bij Randstad voldoende tegenstemmers op de been kan brengen om het bonusplan weg te stemmen. Een aanzienlijk deel van de aandelen van het uitzendbedrijf is namelijk in handen van oprichter Frits Goldschmeding, die in de regel de directie steunt. Het stemadviesbureau, dat door een grote groep internationale beleggers trouw wordt gevolgd, wil met zijn kritiek in ieder geval een signaal afgeven.

Naast de hogere bonussen vindt RiskMetrics het ook onbegrijpelijk dat Randstad nog altijd lucratieve gouden handdrukken kan uitdelen. Waar bij veel bedrijven de vertrekpremie is gemaximeerd op één jaarsalaris, kan Randstad drie jaarsalarissen uitkeren. Ook de eenmalige uitkering van extra prestatieaandelen stuit het stemadviesbureau tegen de borst.

Randstad (ANP) Beeld
Randstad (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden