Beleggers opgelucht het weekend in

Opluchting kenmerkte de stemming op Wall Street op de laatste handelsdag van de week. Opluchting over de nieuwste inflatiecijfers; opluchting over de dalende olieprijs en opluchting dat General Electric met de kwartaalcijfers aan de verwachtingen van analisten voldeed....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

De index van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten is inseptember weliswaar gestegen met 1,2 procent, het hoogste cijfer in meerdan 25 jaar. Maar dat is vrijwel volledig toe te schrijven aan eenrecordstijging van de energieprijzen met 12 procent. Exclusief energie enlevensmiddelen steeg de index echter slechts 0,1 procent, waar 0,2 procentwerd verwacht.

Dat viel dus mee. Zeker nu de energieprijzen geleidelijk dalen. Deleveringsprijs voor ruwe olie in november daalde vrijdag 2,5 procent naar61,50 dollar per vat.

'Het rustige inflatierapport, gecombineerd met dalende olieprijzen,tempert de angst voor renteverhogingen. En rente was de obsessie de laatsteweken', aldus een marktanalist tegenover het financiële persbureauBloomberg.

De omzet van de detailhandel in de VS nam vorige maand toe met 0,2procent en de industriële productie kromp met 1,3 procent, de sterkstevermindering sinds 1982.

Maar de afname was vooral het gevolg van een staking bij vliegtuigbouwerBoeing en de schade door de orkanen Katrina en Rita.

Het conglomeraat General Electric (GE) voldeed met 4,7 miljard dollarwinst over het derde kwartaal aan de verwachtingen. Per aandeel verdiendeGE 0,44 dollar. Het aandeel steeg 0,26 dollar naar 34,28, waardoor hetverlies dit jaar werd teruggebracht tot 6,1 procent. GE was de sterkstestijger in de S & P 500-index. Die index zakte deze maand 3,9 procentdoor dagelijkse dalingen. Zorgen over inflatie en renteverhogingen warende basis voor deze dalingen. Op de vier eerste handelsdagen van deze weekverloor de S & P 1,2 procent, de Dow Jones 0,5 procent entechnologie-index Nasdaq 1,8 procent.

Die trend sloeg vrijdag om door de opluchting. Dow Jones sloot 0,69procent of 70,75 punten hoger op 10.287,43 punten. De S & P 500 noteerde0,83 procent of 9,73 punten winst op 1186,57 punten. De Nasdaq won0,86 procent ofwel 17,61 winst op 2064,83 punten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden