Beleggers minder optimistisch over Begaclaim

Dinsdag vond bij de Haagse rechtbank het voorlopig laatste getuigenverhoor plaats in de schadezaak van Begaclaim tegen de staat en de Vereniging voor de Effectenhandel....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

'Het gaat uitstekend. Er zijn veel nieuwe feiten aan het licht gekomen die behulpzaam zullen zijn in de procedure', zegt de zakenman, die samen met zijn vroegere bedrijf Begemann schadevergoedingen van 900 miljoen gulden eist van de staat en 300 miljoen van de Vereniging, de vroegere eigenaar van de beurs.

Op welke feiten hij doelt, wil hij niet zeggen, omdat hij dan het gras zou wegmaaien voor de voeten van zijn advocaten. Maar Van den Nieuwenhuijzen vindt dat de laatse getuige in de eerste ronde verhoren, officier van justitie W. van Nierop, gisteren veel waardevols te berde bracht. 'Het is toch ongelooflijk dat hij zich, terwijl hij zelf ondeskundig was, liet voorlichten door ondeskundigen.'

Van Nierop verklaarde dinsdag dat hij geen verstand had van beurszaken toen hij in 1991 besloot Van den Nieuwenhuijzen te vervolgen voor handel met voorkennis. Hij raadpleegde geen externe deskundigen maar vroeg slechts om uitleg bij de beurs. Hoewel Van den Nieuwenhuijzen uiteindelijk werd vrijgesproken, stelt hij dat de jarenlange procedure hem en zijn toenmalige bedrijf Begemann veel schade heeft toegebracht.

Van den Nieuwenhuijzen en Begemann hebben hun eis gebundeld in Begaclaim, dat sinds eind vorig jaar op de beurs is genoteerd. Om te bewijzen dat de beurs en het Openbaar Ministerie roekeloos en ondeskundig te werk gingen bij hun vervolging, heeft Begaclaim vijftien getuigen opgeroepen die de afgelopen vijf weken gehoord zijn.

Aanvankelijk leken de getuigenverhoren in het voordeel van Begaclaim te verlopen. Na de eerste twee verhoren schoot de koers 17 procent omhoog naar 13,50 gulden. Dat was ook niet verwonderlijk: de eerste getuigen, Van den Nieuwenhuyzen zelf en de vroegere commissaris voor de notering van de beurs P. van Outersterp, spraken ten faveure van Begaclaim.

De laatste weken lijken de kansen gekeerd. Sinds Van den Nieuwenhuijzens aartsvijand H. te Beest, het toenmalige hoofd van het controlebureau van de beurs, zijn verhaal aan de rechter-commissaris heeft gedaan, ligt de koers onder het niveau van vóór het begin van de verhoren.

Overigens kunnen beleggers slechts traag reageren op de bewijsvoering van Begaclaim. Omdat er koersgevoelige informatie naar buiten kan komen, ligt de handel tijdens de verhoren stil. Om ongelijke informatie onder beleggers te voorkomen, heeft Begaclaim het bedrijf Fast Fax in de arm genomen. Meteen nadat de rechtbank het verslag van een verhoor afgeeft, kan iedereen het via de faxservice van deze onderneming opvragen. Maar omdat de rechtbank de verslagen pas op de eerste werkdag na een verhoor publiceert, en Fast Fax pas dan aan de slag kan, kunnen beleggers maar langzaam reageren.

Vandaag, bij het begin van de beurshandel, zal blijken of beleggers, net als Van den Nieuwenhuijzen, vinden dat het goed gaat met de bewijsvoering. Mr. H. van Everdingen, advocaat van de Vereniging, vindt dat er tijdens de verhoren 'geen enkele steun' voor Begaclaims stelling naar buiten is gekomen. Landsadvocaat G. Houtzagers wilde dinsdag niet ingaan op de vraag of de eerste ronde getuigenverhoren de staat op een voor- of achterstand hebben gebracht.

Toch schat ook de staat zijn kansen klaarblijkelijk hoog in. Als hij zou vrezen veroordeeld te worden tot een schadevergoeding van 900 miljoen gulden, dan zou hij wel alle ruim vijf miljoen uitstaande aandelen Begaclaim opkopen. Bij een koers van Begaclaim van 10,50 gulden zou de staat dan aanmerkelijk goedkoper uit zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden