Beleggers in Europa komen op adem

AMSTERDAM (ANP) - Een dag na de verijdelde aanslagen in het Groot-Brittannië kwamen beleggers in Europa op adem. De belangrijkste aandelenindices gingen vrijdag hoger uit de startblokken, mede geholpen door de koerswinsten op Wall Street donderdag.

De hoofdgraadmeter van Amsterdam bleef een beetje achter, maar dat kwam doordat financiële zwaargewichten ING en Fortis ex-dividend noteerden. De AEX, de graadmeter van de belangrijkste fondsen in Amsterdam, stond in de ochtendhandel 1,49 punt ofwel 0,3 procent hoger op 453,04 punten. De ex-dividendnotering van ING had een drukkend effect van bijna een punt. De index van middelgrote fondsen, MidKap, ging 0,9 procent omhoog tot 566,93. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tussen de 0,4 en 0,6 procent.

Ondanks de groen gekleurde koersenborden was er volgens handelaar Cees Quirijns van effectenhuis Theodoor Gilissen weinig reden voor een juichstemming. ,,Per saldo zijn we terug naar de standen van voor het nieuws over de terreurdreiging donderdag bekend werd. Er gebeurt dus verdraaid weinig.'' De handelaar wijst erop dat de AEX-index al bijna een maand lang tussen 447 en 457 punten schommelt. ,,Dat is niet veel actie.''

Olieprijs

Lichtpuntje is volgens Quirijns de gedaalde olieprijs, al denkt hij dat goedkopere olie maar een kort leven is beschoren. Maar nieuwe hoogtepunten zijn even niet aan de orde. ,,Dit soort terreurnieuws is natuurlijk niet goed voor de reizende mens, maar op de aandelenmarkten zie je dat het schokeffect van terreurdreigingen al na een dag weg is.''

In Amsterdam was MidKap-fonds Aalberts een uitblinker met een koerswinst van 4,3 procent op 60,20 euro. De maker van onder meer afsluitkleppen, fittingen en biertapsystemen werd beloond voor veel beter dan verwachte resultaten.

Boskalis

Boskalis was in de MidKap-index aan de andere kant van het spectrum te vinden. De baggeraar presenteerde weliswaar een hoger dan verwachte winst, maar stelde teleur met de vooruitzichten voor dit jaar. Boskalis verloor 3,4 procent tot 47,56 euro.

Bij de hoofdfondsen zette Fortis zijn opmars van donderdag voort na fraaie winstcijfers over het eerste halfjaar. De bank en verzekeraar trok 2,3 procent aan tot 29,15 euro. Zonder het effect van het dividend mee te tellen, zou het aandeel 30 euro noteren.

De euro noteerde op de Europese wisselmarkten 1,2780 dollar tegen 1,2750 dollar donderdag aan het slot van de Europese handel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden