Beleggers houden niet van 'buitenlands' klinkend fonds

Beleggers laten zich bij hun investeringen niet alleen leiden door economische factoren, maar ook door de naam van de persoon die een aandelenfonds beheert. Wie geld op de Amerikaanse financiële markten wil aantrekken kan zijn fonds beter laten beheren door een John dan door een Mustafa.

Handelaren aan het werk op de beurs van New York. Beeld afp

Dat concluderen de Tilburgse hoogleraar Oliver Spalt en twee collega's uit Miami en Mannheim op basis van onderzoek dat later dit jaar wordt gepubliceerd in het tijdschrift Review of Financial Studies.

De wetenschappers verzamelden de namen van de managers van alle actieve beleggingsfondsen in de Verenigde Staten tussen 1993 en 2011, waarna zij door 150 verschillende Amerikanen lieten bepalen welke namen het meest 'buitenlands' klonken. Vervolgens bekeken zij welke fondsen het meeste geld aantrokken. Beleggers bleken daarbij 11 procent minder te investeren in fondsen die beheerd worden door een buitenlands klinkende Mustafa dan in de fondsen van typisch Amerikaanse Johns, ook wanneer de fondsen precies hetzelfde rendement opleverden.

Bovenop de analyse van de historische beleggingsgegevens voerden de onderzoekers een experiment uit. Zij lieten een groep willekeurige Amerikanen een keuze maken uit fondsen met verschillende typen beleggingen en rendement, waarbij ook de naam van de fondsbeheerder zichtbaar was. Als zij bij een fonds de naam van de beheerder 'buitenlandser' maakten, terwijl de rest van de informatie hetzelfde bleef, werd het fonds prompt minder populair.

'Opmerkelijk', zegt Spalt over zijn resultaten, 'want volgens economen zouden beslissingen op de financiële markten van rationele overwegingen af moeten hangen.' Blijkbaar spelen ook psychologische factoren op de beurs een rol, concludeert hij. Mensen hebben de neiging om meer vertrouwen te geven aan personen die tot een groep behoren waarmee zij zich zelf identificeren. En mensen geven hun geld liever in beheer bij iemand die ze vertrouwen.

Het beleggersvertrouwen bleek overigens gevoelig voor grote gebeurtenissen, zoals de aanslagen op de Twin Towers in 2001 en op de Bosten Marathon in 2013. Na die aanslagen bleken beleggers nog minder bereid dan anders om hun geld aan buitenlands klinkende fondsbeheerders toe te vertrouwen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden