Beleggers en bestuur in de clinch: gaf AkzoNobel een winstalarm of niet?

Smullen voor de financiële fijnproevers woensdag, bij de kwartaalcijfers van AkzoNobel. Moest de Nederlandse verf- en chemiemultinational voor de tweede keer in korte tijd een winstwaarschuwing geven? Ja, zeggen de beleggers. Nee, zegt AkzoNobel zelf: het was alleen een 'verfijning' van het eerste winstalarm, van vorige maand.

Wilco Dekker
Antony Burgmans (links) en Thierry Vanlancker praten met een aandeelhouder tijdens de Buitengewone Aandeelhoudersvergadering begin september Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Antony Burgmans (links) en Thierry Vanlancker praten met een aandeelhouder tijdens de Buitengewone Aandeelhoudersvergadering begin septemberBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Toen gaf topman Thierry Vanlancker aan dat AkzoNobel de eerder beloofde 100 miljoen euro extra winst dit jaar niet gaat halen. Die werd toegezegd toen de Nederlandse multinational onder zware druk stond van activistische aandeelhouders, die boos waren dat AkzoNobel niet wilde praten met de Amerikaanse belager PPG. Akzo kan het ook op eigen kracht, was de boodschap voor de beleggers van de toegezegde extra winst. Maar door 'bijbelse incidenten' lukt het niet de 100 miljoen te halen. De Akzo-topman verwees onder meer naar de orkaan Harvey, waardoor vier Akzo-fabrieken rond het overstroomde Houston langdurig stilgelegd moesten worden.

Woensdag meldde Akzo dat de winst dit jaar ongeveer gelijk zal zijn aan die van vorig jaar. Tweede winstalarm van Akzo, meldde iedereen, behalve de multinational zelf. Volgens Vanlancker - die voor de zomer de om gezondheidsredenen vertrokken Ton Büchner opvolgde - is de winstwaarschuwing van vorige maand alleen verder 'verfijnd'. Dit omdat er nu meer informatie is over de gevolgen van onder meer Harvey.

'Eerst was de boodschap dat de 100 miljoen extra winst niet gehaald wordt, nu wordt gezegd dat de winst hetzelfde zal zijn als vorig jaar. Daar zit tientallen miljoenen verschil tussen', zegt Jasper Jansen, econoom van de beleggersvereniging VEB. 'Dat noem ik een onvervalste winstwaarschuwing.' Dat Akzo zelf het niet zo wil noemen, begrijpt Jansen wel. 'Twee keer binnen zes weken met een winstwaarschuwing komen is niet echt lekker voor een nieuwe topman. Helemaal niet als je bedrijf onder druk staat van ontevreden aandeelhouders.'

De VEB ziet het wel vaker, dat bedrijven hun best doen het pijnlijke predikaat 'winstwaarschuwing' te ontlopen. 'We halen tenminste de winst van vorig jaar' is dan een kwartaal later in het persbericht onopvallend 'we halen de winst van vorig jaar' geworden; zonder dat het bedrijf expliciet toegeeft dat de vooruitzichten zijn verslechterd. Of de 'plus mid teens' groei (vanaf 15 tot 20 procent) is opeens veranderd in 'high single digit' (tussen de 5 en 10 procent), zonder dat het bedrijf daar de aandacht op vestigt.

Maar het zal AkzoNobel niet helpen, zegt Jansen van de VEB. Hij vreest dat de multinational de beloftes voor de lange termijn (2020) moeilijk kan waarmaken, nu het direct al is misgegaan. Topman Vanlancker ziet dat anders. Akzo is onderweg van het peloton naar de kopgroep, zei hij vorige week tegen de Volkskrant. 'Maar het is een bergetappe, dus het is even zweten.'

Hier leest u meer over Elliott en agressieve investeerders

De Vlaming Thierry Vanlancker moest deze zomer plotseling het roer overnemen bij AkzoNobel, dat door activistische aandeelhouders werd belaagd. Lastig, maar 'hun kritiek op bedrijven is zelden compleet uit de lucht gegrepen'.

De vertrouwensbreuk van Elliott met president-commissaris Antony Burgmans van AkzoNobel 'is nu compleet'. Dat zei de Amerikaanse activistische aandeelhouder in juli in de Amsterdamse rechtbank tijdens een kort geding.

De activistische aandeelhouder is in opmars. Agressieve investeerders jagen bedrijven op om snelle winst te behalen, vaak ten koste van banen. Plaag of zegen? 'Ze houden bedrijven scherp.' (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden