Beleggers bezorgd om Iran

AMSTERDAM (ANP) - De oplopende spanningen rond de nucleaire ambities van Iran baart beleggers zorgen. De Europese beurzen stonden vrijdag rond het middaguur overwegend in de min na een positieve opening van de handel. De handelsvolumes zijn laag.

,,Het is een typische vrijdag. Niemand heeft zin. Je ziet winstnemingen en je hebt de geopolitieke spanningen'', aldus Rob Koenders van Hamony Vermogensbeheer, wijzend op Iran.

De AEX-index, de index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam, noteerde nog wel hoger. De index steeg 0,77 punt, ofwel 0,2 procent hoger op 510,08 punten. De MidKap-index van middelgrote fondsen noteerde 0,3 procent lager op 720,70 punten.

Beeld

Elders in Europa lieten de aandelenmarkten hetzelfde beeld zien. De DAX-index in Frankfurt noteerde 0,1 procent lager, de CAC-40 in Parijs verloor 0,1 procent en de Londense FTSE stond op een verlies van 0,1 procent. Wall Street sloot donderdag al lager door zorgen onder Amerikaanse beleggers over de vastberadenheid waarmee Iran zijn atoomprogramma doorzet.

Het Internationale Atoomenergie Agentschap IAEA liet donderdag weten dat Iran is doorgegaan met het verrijken van uranium. Iran heeft zich niet gevoegd naar een eerdere resolutie van de Verenigde Naties met daarin het verzoek met de verrijking te stoppen. Hoge functionarissen in de Britse regering vrezen dat de Amerikaanse president Bush met militaire middelen een eind wil maken aan het conflict met Iran, zo meldde The Times vrijdag.

Jaarcijfers

Vooral de Europese bankensector kreeg vrijdag verliezen te verwerken. De Britse bank Lloyds daalde ruim 3,5 procent na bekendmaking van de jaarcijfers. Volgens analisten groeit de omzet te traag. In Amsterdam deelden ING (min 0,4 procent) en Fortis (min 0,8 procent) in de malaise in de Europese bankensector. ABN Amro kreeg er 0,8 procent bij, na eerder op de ochtend op verlies te hebben gestaan.

Opvallendste daler in de AEX-index vrijdagmiddag was TomTom. Het aandeel verloor 2 procent, terwijl donderdag het aandeel ook al verlies moest incasseren na de publicatie van de jaarcijfers. Hoewel de resultaten van TomTom beter waren dan verwacht, vragen beleggers zich af of het bedrijf zijn winstpeil op het huidige hoge niveau kan handhaven.

Winst

In de MidKap-index was Boskalis met een koerswinst van ruim 1,5 procent de grootste stijger. Het baggerbedrijf Boskalis heeft samen met Dredging International een opdracht gekregen in India ter waarde van 125 miljoen euro. Boskalis en Dredging gaan een geul aanleggen voor pijpleidingen naar een gasveld in de Golf van Bengalen.

Het textielbedrijf Gamma Holding stond bovenaan de lijst van stijgers vrijdagochtend op het Damrak. De fabrikant van kogelwerend materiaal heeft door reorganisaties weer zwarte cijfers geschreven en werd daarvoor beloond met een koerswinst van bijna 4 procent. In 2005 leed het bedrijf uit Helmond nog verlies.

Vastgoed

Op het Damrak publiceerde verder een reeks (kleinere) vastgoedfondsen de jaarcijfers. De winsten van Wereldhave, VastNed Retail en Vastned Offices/Industrial werden vooral gestuwd door een waardevermeerdering van de panden en minder.

Bij VastNed is men voorzichtig over het komende jaar gelet op de dreigende, oplopende rentekosten. Het aandeel VastNed Retail verloor 1,8 procent, terwijl van die Offices/Industrial 3 procent lager noteerde. Wereldhave verloor 0,3 procent.

Verlies

Uitzender DPA Flex kreeg er flink van langs en verloor bijna 5 procent na tegenvallende jaarcijfers. Het verlies van het bedrijf, door afboekingen op overgenomen bedrijven, viel hoger uit dan analisten hadden verwacht.

Op de valutamarkt stond de euro vrijdagmorgen op 1,3115 dollar tegen 1,3130 dollar bij het slot van de Europese beurshandel donderdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden