Beleggers belonen Aegon omdat verlies in eerste kwartaal meevalt

Het verlies dat verzekeraar Aegon in het eerste kwartaal van dit jaar leed, viel beleggers mee. Ze waren overtuigd van een veel groter verlies dan de 173 miljoen euro die Aegon moest incasseren. In Amsterdam steeg het aandeel met bijna 10 procent.

Van onze verslaggever Robert Giebels

De verzekeringtak van concurrent ING noteerde een dag eerder een kwartaalverlies van ruim 1 miljard euro. Zowel ING als Aegon moest afschrijven op Amerikaanse aandelen en obligaties. Aegon schreef daarnaast 205 miljoen euro af aan beleggingen in de Amerikaanse hypotheekmarkt.

Uit de voorbije kwartaalcijfers van financiële instellingen blijkt dat verzekeraars harder zijn geraakt door de financiële crisis dan de banken. De laatsten hebben minder last van een slecht beursklimaat dan verzekeraars, die vaak grote eigen beleggingsportefeuilles hebben. Boekhoudregels schrijven voor dat verzekeraars bij tegenvallende geschatte rendementen versneld en in één keer moeten afschrijven op de waarde van de verkochte verzekeringen. Net zoals ING en Aegon moesten buitenlandse verzekeraars zoals het Duitse Allianz en het Italiaanse Generali forse afschrijven op hun beleggingen. Ook bij die bedrijven drukte dat zwaar op hun winst. Aegon-topman Alex Wijnaendts ziet daar dit jaar geen verbetering in komen. Hij verwacht dit jaar nog meer te moeten afschrijven. ‘Het kost wat tijd voordat de volledige impact van een recessie duidelijk wordt.’

Wynaendts gelooft echter niet dat hij nogmaals bij de Nederlandse staat moet aankloppen voor steun. Eind vorig jaar stutte de overheid de balans met 3 miljard euro. Daarbij bedong Aegon dat het tegen gunstige voorwaarden dit jaar 1 miljard mag terugbetalen. Wynaendts doet dat, zei hij, als de omstandigheden het toelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden