Beleggers 50 miljoen kwijt aan nepmunt

Vijftigduizend beleggers zijn zeker voor 50 miljoen euro het schip in gegaan bij een grootscheepse oplichting met Spaanse 'bitcoins'. De Spaanse politie maakte deze week de arrestatie bekend van twintig medewerkers van een organisatie die internationaal de 'unete' op de markt bracht, een virtuele munt waarmee zogenaamd kon worden betaald en belegd, maar die slechts diende om beleggers echt geld af te troggelen.

Steven Adolf
Een berg bitcoins. Beeld afp
Een berg bitcoins.Beeld afp

De bedenkers van de oplichterstruc, de Spanjaard José Manuel Ramírez Marco en zijn partner, zijn nog op vrije voeten. Hun arrestatie wordt een dezer dagen verwacht, omdat ze zich volgens de Spaanse politie nog ergens in Europa bevinden. Het merendeel van de slachtoffers bevond zich in tientallen landen buiten Spanje. Het is niet bekendgemaakt in welke landen de bende actief was.

Twee jaar geleden begon Ramírez, een voormalig discotheekmedewerker uit Torremolinos met een hang naar digitale netwerken en belastingparadijzen, met de unete zijn eigen munt. De valuta, met een tegenwaarde van een dollar, zou kunnen worden gebruikt voor transacties op internet.

Binnengelokt

Beleggers werden de munt binnengelokt via professionele presentaties in luxe hotels en promotievideo's op YouTube. De overtuigende persoonlijkheid van Ramírez deed de rest. Volgens de virtuele valuta-ondernemer zou er een bank in Dubai worden opgericht voor de transacties met de unete. Ook werden klanten aangemoedigd een schenking in unetes te doen aan een kinderopvangtehuis in Peru, waarvoor een speciale stichting verbonden aan het virtuelemuntproject zorg zou dragen.

In werkelijkheid werden geldstortingen voor de aankoop van de unete via een keten van financiële 'offshorelanden' met onbekende bestemming weggesluisd. Vorig jaar april kwam er een in kink de kabel toen een Letse bank een miljoenenrekening van Ramírez blokkeerde op verdenking van witwaspraktijken. Vanaf dat moment bleken beleggers niet langer in staat om hun unetes terug om te wisselen in euro's.

Volgens de Spaanse krant El País zou het unete-project van meet af een digitale variant zijn geweest van de klassieke piramide-oplichterstruc. Daarbij krijgen de beleggers aanvankelijk wel hun geld terug (met een bovenmatig 'rendement') doordat de oplichter over steeds meer geld van nieuwe beleggers beschikt. Is de buit eenmaal binnen, dan stopt terugbetaling abrupt en verdwijnt het netwerk spoorloos van de kaart. Een medewerker van unete zou hebben verklaard dat Ramírez vooral was geïnspireerd door de Russische oplichter Mavrodi, die eind jaren negentig vrij succesvol aan de weg timmerde met piramideschema's. Het gebrek aan controle op de digitale valuta bood daarbij een succesvolle kans.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden