Belegger in Aegon straft verzekeraar voor onzekerheid

Aegon kampt met onzekerheid over zijn financiële soliditeit. De verzekeraar meldde woensdag met zijn controlerend grootaandeelhouder te onderhandelen over een 'herschikking' van diens belang....

Van onze verslaggever

Met een kort persbericht reageerde Aegon gisteren op een bericht in het Britse dagblad The Guardian. Aegon zal binnenkort voor ruim 4,5 miljard euro aan eigen aandelen verkopen om zijn zwaar uitgeholde buffers weer op peil te brengen, aldus deze krant.

Die aandelen zouden komen uit de portefeuille van Vereniging Aegon, eigenaar van 37 procent van de aandelen en 52 procent van de stemrechten in Aegon. Deze grootaandeelhouder zou bereid zijn om die controle op te geven.

In het persbericht zegt Aegon geen nieuwe aandelen uit te zullen geven. De gesprekken met de Vereniging gaan over een 'financiële herstructurering' die moet leiden tot een 'grotere financiële flexibiliteit' voor Aegon.

De Vereniging Aegon heeft evenzeer behoefte aan geld als de NV van die naam. De waarde van haar belang is door de koersval van Aegon zelf in ruim twee jaar tijd met zo'n 30 procent gedaald, tot 6,7 miljard euro nu. Daar staan 3,6 miljard euro aan schulden tegenover.

Die is de Vereniging aangegaan om haar belang in Aegon op peil te houden, nadat zij de verzekeraar twee keer goedkoop aan eigen aandelen had geholpen om grote overnames in de VS mee te betalen. 'Wij hebben bijgekocht toen de beurskoers van Aegon nog fors omhoog ging', zegt Peter Tuit, de secretaris van de Vereniging Aegon.

Net zo min als de NV Aegon laat ook Tuit zich uit over een eventuele verkoop van aandelen door de Vereniging. Wel wil hij kwijt dat de Vereniging Aegon al ongeveer een jaar geen aandelen Aegon meer heeft bijgekocht, terwijl zij nog steeds zou mikken op een belang van 40 procent - drie procentpunten meer dan zij nu bezit. 'De gesprekken met de NV lopen al een hele tijd en zijn begonnen op initiatief van beide partijen', aldus de secretaris. 'Aanleiding voor de discussie waren vooral de veranderende maatschappelijke opvattingen over openheid en transparantie in het bestuur van ondernemingen.'

Een maand geleden zei Aegon al te studeren op de verhouding met zijn grootaandeelhouder. De Vereniging, een erfenis van de fusie waaruit Aegon in 1983 ontstond, wordt algemeen gezien als een verlengstuk van de raad van bestuur, die Aegon beschermt tegen vijandige overnamepogingen.

Net als alle verzekeraars lijdt Aegon onder de koersval op de beurzen en stroppen op leningen aan vooral Amerikaanse bedrijven. Hierdoor verdampen de buffers die Aegon moet aanhouden om de uitkeringen aan polishouders tot in lengte van dagen te kunnen betalen. In het tweede kwartaal moest Aegon 860 miljoen euro extra opzij zetten, waardoor de winst met 77 procent terugliep. Aegon zelf is op de beurs nu nog negentien miljard euro waard, tegen 64 miljard ruim twee jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden