Belegger hoort te laat wat grote belegger doet

Meldingen..

Wat is het probleem?

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de meldingen van grootaandeelhouders bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een rommeltje. Aandeelhouders die in een beursgenoteerde onderneming een belang hebben groter dan 5 procent dienen dat onverwijld te melden bij de toezichthouder.

Als meldingen te laat worden doorgegeven, missen particuliere beleggers volgens de belangenvereniging essentiële informatie. ‘Verkoopt een bestuursvoorzitter zijn aandelenpakket, dan is dat een verkoopaanbeveling waar geen analistenrapport tegenop kan’, schrijft de VEB.

Hoe vaak gaat het mis?

De verwachting is dat dit jaar tweehonderd meldingen te laat zullen binnenkomen. In totaal verwerkte de AFM vorig jaar ruim 3.500 meldingen. AFM zegt dat het altijd een dag duurt voor de wijziging op de AFM-site verschijnen.

Doordat de AFM zelf bij banken mag navragen wie een groot belang neemt, verwacht de toezichthouder dit jaar minder late meldingen.

Wat zijn recente voorbeelden?

Bij de mogelijke overname van het handelshuis Hagemeyer door de Franse branchegenoten Sonepar en Rexel liepen beleggers keer op keer achter de feiten aan. Ze hoorden steeds een paar dagen na het ontstaan van de meldingsplicht dat een pensioenfonds of een bieder een flink belang had verkocht of gekocht.

Bij de biedingsstrijd om Hagemeyer is het voor beleggers van belang zo snel mogelijk te weten wat de overnemende partijen en andere beleggers doen.

Ook bij de sportwagenfabrikant Spyker ging het fout. Daar kwamen de verkoopmeldingen van oprichter Victor Muller steeds ongeveer een week te laat door.

Wat doet de AFM om nalatige aandeelhouders te dwingen zich aan de regels te houden?

Eerst stuurt de AFM een brief naar laatkomers. Als dat onvoldoende effect sorteert, volgt een gesprek. Afhankelijk van de verklaring bepaalt de AFM of een melding te laat is. In het uiterste geval deelt AFM boetes uit. Vorig jaar was het aantal boetes te tellen op de vingers van een hand.

Wie heeft de meeste late meldingen op zijn naam?

Bedrijvenopkoper George Tóth sprong vorige week in het oog met 69 late meldingen ineens. Er zaten meldingen van vorig jaar bij.

Frank van Alphen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden