Belegger blij met ING op eigen benen

ING presenteerde donderdag mooie jaarcijfers. De koers steeg daarop met een indrukwekkende 8,9 procent. Vanwaar dat plotse enthousiasme?

Beeld Henk Brands000

De financieel directeur van ING, Patrick Flynn, knorde donderdag van tevredenheid. 'Even opnieuw kijken hoe de aandelenkoers ervoor staat. Ik hoorde dat hij vanochtend al 10 procent is gestegen.' Die informatie was correct. Het aandeel van Nederlands grootste bank stond halverwege de handelsdag zelfs even meer dan 11 procent in de plus. Dat was de grootste koersstijging van ING in meer dan vier jaar. Later zakte het met de rest van de beurs iets terug, maar de aandeelhouders konden bij beurssluiting nog steeds een indrukwekkende 8,9 procent winst bijschrijven. Hoe is dat plotselinge enthousiasme voor ING te verklaren?

1 forse dividendverhoging

Aandeelhouders vlassen op dividend, want dat is - naast een eventuele waardestijging van het aandeel -waar ze hun rendement vandaan moeten halen. Zoals de meeste Europese banken had ING zijn eigenaren op dat vlak bitter weinig te bieden de afgelopen jaren. Zolang de bank de in 2008 ontvangen staatssteun niet tot op de laatste cent had terugbetaald waren dividenduitkeringen niet aan de orde. Afgezien daarvan kon zo'n winstuitkering er ook helemaal niet vanaf, gezien de povere bedrijfsresultaten in de eerste jaren na de kredietcrisis. In november 2014 betaalde ING de laatste staatssteun terug. Meteen daarna kondigde bestuursvoorzitter Ralph Hamers aan dat de aandeelhouders weer een graantje mee mochten pikken van de bedrijfswinsten. Het dividend over 2014 was nog een minigraankorreltje van 12 cent per aandeel, maar Hamers hield beleggers voor het jaar erop alvast een vette worst voor: ING wilde voortaan minimaal 40 procent van de jaarlijkse nettowinst aan de aandeelhouders uitkeren. Die belofte komt de bank dit jaar na, meer dan dat zelfs. Na een interimdividend van 24 cent, keert ING nog een slotdividend van 41 cent per aandeel uit over 2015. Dat laatste maakte de bank donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers bekend. Het totale dividend over 2015 is dus 65 cent per aandeel, wat neerkomt op 63 procent van de netto jaarwinst van 4 miljard euro. Toch was het vreemd dat beleggers gisteren zo blij verrast reageerden op dit nieuws. De professionele ING-volgers hadden namelijk op een iets hoger dividend gerekend. Voor hen was 65 cent een kleine tegenvaller.

2 goede kwartaalcijfers

ING versloeg de verwachtingen van analisten wél met zijn kwartaalcijfers. De nettowinst over het vierde kwartaal van 2015 bedroeg 819 miljoen euro, terwijl een panel Bloomberg-analisten 789 miljoen euro had geraamd. De operationele winst (dat is de winst uit de reguliere bedrijfsvoering, dus exclusief de opbrengst uit de aan- en verkoop van bezittingen) lag 50 procent (274 miljoen euro) hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2014. Die winststijging dankte ING voornamelijk aan het onderdeel Financiële Markten, dat onder andere rentederivaten en valutatermijncontracten aan bedrijven en beleggingsproducten aan vermogende particulieren verkoopt. Die handel was in het vorige kwartaal erg winstgevend voor ING. De bank verdiende met de verkoop van deze financiële producten ruim 300 miljoen euro meer dan in de laatste drie maanden van 2014. Ook de commissie-inkomsten namen met 50 miljoen euro toe. De aantrekkende economie hielp ook een handje: de bank kon de voorzieningen voor kredietverliezen met 100 miljoen euro verlagen.

Die resultaatverbetering van ruwweg 450 miljoen euro werd getemperd door hogere belastingen en heffingen. ING moest in het vierde kwartaal 37 miljoen euro bijdragen aan de kosten van het faillissement van de Poolse SK Bank. Volgens de Poolse wet draaien de resterende Poolse banken op voor een deel van de schade als er een Poolse bank omvalt. ING moet dokken omdat het eigenaar is van Bank Slaski, een van de grootste banken in Polen. Ook dit jaar kan ING een gepeperde rekening verwachten uit Polen. De Poolse regering heeft net een bankbelasting ingevoerd die ING naar schatting 70 miljoen euro per jaar gaat kosten. Verder moest ING ook in Nederland bankbelasting betalen en een financiële bijdrage storten in het nieuwe Europese bankenresolutiefonds.

Maar al met al liet ING een mooie winststijging zien. De jaarwinst over 2015 verdrievoudigde zelfs ruim ten opzichte van 2014, maar dat was zwaar vertekend. De nettowinst in 2014 werd sterk gedrukt door forse verliezen op de Amerikaanse activiteiten, een eenmalige bijstorting in het ING pensioenfonds en de resolutieheffing op de nationalisatie van SNS Reaal.

3 langdurige onderwaardering

Dat het aandeel gisteren zo sterk opveerde, komt misschien ook omdat ING al enige tijd ondergewaardeerd wordt door beleggers. Tenminste, dat vonden sommige analisten. ING heeft net als de andere grote Nederlandse banken na de kredietcrisis de bezem door de balans gehaald. De bank bezondigt zich nauwelijks meer aan riskante activiteiten en heeft de normen voor kredietverlening flink aangescherpt. Door de stijging van de Nederlandse huizenprijzen is ook het aantal onderwaterhypotheken in de kredietportefeuille afgenomen. Nederlandse woningbezitters lossen nu veel meer af op hun huizenleningen dan vroeger, zei Hamers gisteren. Deels omdat het moet (sinds 2013 kunnen huizenkopers geen aflossingsvrije hypotheek meer afsluiten) en deels omdat aflossen op de hypotheek momenteel een veel hoger rendement oplevert dan geld dat op een spaarrekening staat. Overigens staat ING ondanks de koersexplosie van gisteren nog steeds zwaar in de min dit jaar. Op 31 december was het aandeel nog 12,45 euro waard. De slotstand van donderdag was 10,53 euro. Vorig jaar zomer stond ING zelfs even op 16 euro, dus zo bezien heeft het aandeel nog een lange weg te gaan. De koersen van Europese banken daalden in de tweede helft van 2015 sterk omdat investeerders zich zorgen maakten over het kostenverhogende effect van de nieuwe bankenregels. ING heeft bovendien relatief veel geld geleend aan bedrijven in de olie- en gasindustrie. De daling van de olieprijs maakte sommige beleggers nerveus over die leningen: zou ING daar niet fors op moeten afschrijven als die bedrijven in de problemen komen door de lage olieprijs?

4 olieprijsrisico valt mee

Ook op dat punt stelde ING bezorgde aandeelhouders donderdag grotendeels gerust. ING heeft 29 miljard euro aan de olie- en gasindustrie uitgeleend, maar dat zijn vooral kortlopende leningen, zoals handelsfinanciering. De leners zijn bovendien hoofdzakelijk zeer kredietwaardige bedrijven, zei directeur risicobeheersing Wilfred Nagel. Slechts 3,8 miljard euro van de olie- en gasportefeuille zou gevoelig zijn voor de lage olieprijs. ING sluit niet uit dat de bank op dit deel van de leningen kredietverliezen moet incasseren als de olieprijs nog geruime tijd op of onder de 30 dollar per vat blijft. Deze leningen met een hoog risico zitten voornamelijk bij offshorebedrijven die boren naar fossiele brandstoffen op zee.


Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden