Beleggen met fatwa van islamitische geestelijken

De Amsterdamse beurs herbergt sinds dinsdag drie beleggingsproducten speciaal voor moslims. Deze producten mijden bijvoorbeeld banken, varkensvlees en tabak. Dat zijn zaken waaraan een moslim volgens de sharia, de voorschriften van de islam, geen cent mag verdienen....

Volgens Barclays Global Investors, dat de producten ontwikkelde, is er veel vraag naar deze beleggingen. ‘Bij de introductie in Londen vorige maand verkochten we voor 50 miljoen dollar. Vooral Citigroup kocht veel, voor vermogende klanten in het Midden-Oosten’, zegt Suzanne Williams van Barclays.

Barclays is de eerste grote financiële instelling die komt met producten met een fatwa, een uitspraak van islamitische geestelijken. In dit geval een goedkeuring. Nederlandse banken, zoals de Rabobank, onderzoeken al jaren de mogelijkheid om islamitische bankproducten te ontwikkelen voor de naar schatting 1 miljoen Nederlandse moslims. De grote uitdaging is een hypotheek te bedenken waarvoor geen rente wordt betaald, maar die wel gebruikmaakt van de renteaftrek. Rente is taboe volgens de sharia.

Barclays beperkt zich totiShares of exchange traded funds (EFT’s). Dit zijn geen conventionele beleggingsfondsen maar financiële producten die een bepaalde index volgen. Barclays is de grootste aanbieder van EFT’s, die niet zoals beleggingsfondsen de pretentie hebben het beter te doen dan de index. Hierdoor zijn de kosten die EFT’s in rekening brengen lager dan bij beleggingsfondsen die met actief handelen proberen de index te verslaan.

Voor de drie islamitische EFT’s heeft Barclays drie speciale indices in het leven geroepen. Als de sharia-voorschriften worden losgelaten op de fondsen in de MCSI-worldindex, vallen banken, wapenproducenten, bierbrouwers en de vermaakindustrie (gokken, film en muziek) buiten de boot. Bedrijven die voor meer dan 5 procent in deze sectoren zitten, worden eveneens geschrapt.

Hoewel de islamitische wereldindex flink afwijkt van de gebruikelijke wereldindex, is het rendement vergelijkbaar, blijkt uit berekeningen. ‘De sharia-index zal iets minder zakken bij een dalende beurs en minder hard omhoog gaan bij stijgende koersen’, zegt Adam Gebler van Barclays.

Barclays rekent ook uit welk deel van het dividend van bedrijven niet sharia-proof is. Beleggers krijgen dit rendement wel en kunnen zelf bepalen of ze het houden of aan een goed islamitische doel geven. Gebler: ‘Wij willen dat doel niet bepalen voor onze klanten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden