Beleggen in armoede levert meer op

Geld stoppen in een beursgenoteerde organisatie voor microfinanciering, dat klinkt als vloeken in de kerk. Maar dankzij het geld van investeringsmaatschappij Goodwell zijn armen beter af.

Gerard Reijn
Armen in India profiteren van beleggingen in Equitas, organisatie voor microfinancieringen Beeld Goodwell
Armen in India profiteren van beleggingen in Equitas, organisatie voor microfinancieringenBeeld Goodwell

Een maand geleden ging de Indiase microfinancier Equitas naar de beurs in Bombay. Het werd een groot succes. De aandeelhouders van Equitas verkochten voor 210 miljoen dollar (184 miljoen euro) aan aandelen, en Equitas zelf haalde nog eens 110 miljoen dollar op. De koers van de aandelen stijgt sindsdien netjes.

Op de derde verdieping van het gebouw De Paerel aan de eerbiedwaardige Herengracht in Amsterdam werd de beursgang met gejuich begroet. Op die verdieping zetelt Goodwell, een investeringsmaatschappij die goed wil doen. En dit hadden ze in ieder geval goed gedaan, zegt oprichter Els Boerhof: Goodwell stak in 2008 1,5 miljoen euro in Equitas, 'en die investering heeft het tienvoudige opgebracht'.

Boerhof begon in 2007 met Goodwell, samen met haar compagnon Wim van der Beek. Toen zij contact legden met Equitas, was dat bedrijf nog maar net begonnen en had het slechts enkele vestigingen. Het was een echte pionier, de eerste in India die op commerciële basis en op grote schaal aan microfinanciering wilde doen. Nu is het een van de grootste in India, met drie miljoen klanten, meest heel arme, met duizenden banen en 800 miljoen euro uitstaand krediet.

Banken

Met Equitas had het heel anders kunnen aflopen als Goodwell er niet was ingestapt. 'Niemand wilde investeren in dit soort banken. Banken, dat waren instituten waar je alleen binnenkwam met een pak aan. De arme mensen voor wie Equitas is opgericht, die zag niemand staan.' Na Goodwell kwamen andere investeerders over de brug.

De armen in India worden er beter van, de beleggers in Goodwell ook. Daarmee voert Boerhof een heel andere koers dan de geestelijk vader van de microfinanciering, Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus. Die verklaarde onlangs nog in de Volkskrant dat een echte sociale ondernemer moet afzien van dividend.

Daar denkt Boerhof heel anders over. 'Als we dat zouden doen, zouden heel veel investeerders wegvallen', zegt ze. Het fonds waaruit ze de investering in Equitas deed, Goodwell I, bevatte 20 miljoen euro. 'Als we ons aan de regels van Yunus hadden gehouden, hadden we maar 5 of 6 miljoen gekregen. Dan zouden pensioenfondsen niet hebben meegedaan, want die moeten gewoon een goed rendement halen op hun investeringen. En sommige van de families die nu meedoen ook niet.' En dan, zegt ze, zou het met Equitas heel anders zijn gelopen.

Kapitalistisch feestje

Maar zo'n beursgang, dat is toch bij uitstek een kapitalistisch feestje van het type waar Yunus zo beducht voor is? 'Dat is natuurlijk wel een risico. Maar in de statuten van Equitas staat dat als de winst boven een bepaald niveau komt, de rente die Equitas zijn klanten vraagt omlaag moet.'

Allemaal mooi, maar Yunus zou zeggen: je moet genoegen nemen met je geld terugverdienen, en niet meer dan dat. Boerhof: 'Ik denk dat hij met zijn extreme standpunt de strijd wil aanbinden tegen de uitwassen van het kapitalisme. Daar ben ik het helemaal met hem eens. In 2004 ontmoette ik hem al eens en discussieerden we samen met een zaal vol mensen. De zaal vond kapitalisme slecht. Yunus en ik verdedigden dat je rendement kon nastreven en toch investeren in goede doelen.'

Goodwell opereert zoals veel investeringsmaatschappijen. De investeringscyclus begint met het inzamelen van geld bij investeerders. Als dat er is, worden bedrijven gezocht waar dat geld in wordt geïnvesteerd. Na zeven tot tien jaar worden de investeringen weer verkocht, en krijgt elke investeerder zijn investering terug, zoals Yunus ook zou doen. 'Daar bovenop krijgt hij nog ongeveer 70 procent', zegt Boerhof. Gemiddeld 9,5 procent per jaar.

100 miljoen

Is dat niet veel, 9,5 procent? 'Zeker, maar het risico is ook hoog. Zeker in de start-ups waarin wij actief zijn. Het fonds Goodwell I hebben we helemaal geïnvesteerd in zeven microfinanciers in India. Equitas was inderdaad een grote klapper. Maar twee andere, in de deelstaat Andhra Pradesh, moesten we helemaal afschrijven, omdat de deelstaat in 2010 microfinanciering verbood.'

Het fonds Goodwell II is al veel groter: 50 miljoen. Het is geïnvesteerd in microkrediet in Afrika en India. Boerhof is nu al bijna lyrisch over de investering in Pagatech, de grootste mobiel-betalendienst in Nigeria. De werving voor Goodwell III is net begonnen; doel is 100 miljoen bij elkaar te krijgen voor microfinanciering, transport, water en sanitatie in Afrika.

Els Boerhof, oprichter Goodwell: 'Onze investering heeft het tienvoudige opgebracht.' Beeld
Els Boerhof, oprichter Goodwell: 'Onze investering heeft het tienvoudige opgebracht.'Beeld

Alle financiers van Goodwell I deden ook mee aan II en III. Zo zijn er de Quote500-rijken Jan Kluft en Paul Baan. Maar ook het Bakkerspensioenfonds. Boerhof: 'Dat ze telkens weer deelnemen, betekent dat wij onze invloedrijke investeringen kunnen blijven doen.'

Goodwell I is goed geland. Dat is belangrijk, want anders blijft het boterhammen met pindakaas voor Boerhof. De volgens haar 'beperkte' salarissen van Goodwell worden betaald uit de kapitaalinleg 'maar daar zit geen pensioen bij'. De investeerders krijgen hun geld terug plus een rendement van 8 procent per jaar. 'Pas als de winst hoger is dan dat, krijgen wij van die extra 20 procent.' Ze kijkt er tevreden bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden