Beleggen bij de buren

Langzaam maar zeker komen buitenlandse beurzen onder (betaalbaar) handbereik van de Nederlandse belegger. Banken maken melding van grote belangstelling en verwachten dat de tarieven nog verder zullen dalen....

Het was een van de beloftes van de euro: de financiële markten zouden in sneltreinvaart integreren, zodat de particuliere belegger in navolging van zijn grote institutionele broer Europa zou kunnen veroveren zonder bij elke grensovergang een zak met provisieduiten te moeten achterlaten. Kiezen tussen Mannesmann en KPN, AXA en Aegon, Creyf's en Randstad, alleen afgaand op de prestaties van die bedrijven en zonder te moeten letten op allerlei infrastructurele of administratieve problemen die banken en brokers tot tariefsopslagen zouden kunnen verleiden, zo zou het moeten zijn.

Zo is het niet. Het aandeel AXA is alleen op de Parijse beurs aan te schaffen en om daar te kunnen handelen moet je, net als in Amsterdam, lid zijn van de beurs. Dat zijn de (meeste) Nederlandse effectenhandelaren niet en dus moet er een Frans zusterbedrijf worden ingeschakeld om de koop te doen en de aandelen door te leveren. En ja, Franse (of Spaanse of Duitse, etc.) zusters willen ook wat verdienen. Resultaat: een dubbele provisie voor de belegger.

Bijna anderhalf jaar na de introductie van de euro op de financiële markten is dit nog steeds het beeld, ook al zijn de absolute bedragen lager geworden. Maar dat is, zo blijkt uit een rondje langs de banken die 'buitenlandse aandelen' aanbieden, meer te danken aan de ontwikkeling van beleggen via internet dan aan de euro of aan de integratie van markten.

Op dat laatste punt hebben de beurzen nu niet bepaald een prettige tijd achter de rug. Aan het gedraai (wie met wie en waar komt de grootste computer te staan?) lijkt met de fusie van de beurzen van Amsterdam, Parijs en Brussel echter een voorlopig einde te zijn gekomen. 'Euronext' gaat dit najaar van start en iedereen die mee wil doen is van harte welkom. Wordt het Walhalla voor de internationaal geïnteresseerde belegger dan nu wel werkelijkheid?

Zou kunnen, denkt René Frijters van Bank Labouchere. 'Maar onze klanten die internationaal geïnteresseerd zijn, laten zich niet veel gelegen liggen aan de Europese beurzen, die willen beleggen op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq. Op ons Internet-ordersysteem Alex is de omzet op de Euro-beurzen maar marginaal vergeleken met de omzet op Nasdaq.'

Frijters heeft daar wel een verklaring voor. 'Op internet struikel je over de informatie, analyses en research over de fondsen die op Nasdaq verhandeld worden, terwijl er over Europese bedrijven maar mondjesmaat informatie is.'

De Rabobank heeft daar iets op gevonden: de online belegger wordt ondersteund door analyses van en commentaar op buitenlandse beurzen van IRIS, het onderzoeksinstituut van Rabobank en Robeco Groep. Hans van Zon van de Rabobank: 'We zijn misschien niet de allergoedkoopste, maar die extra service is bij de prijs inbegrepen.' Bij de Rabobank maakt het aantal buitenlandorders inmiddels 5 procent uit van het totaal, terwijl dat in het pre-eurotijdperk 1 procent was. 'Maar het is niet de euro die deze groei veroorzaakt heeft, maar de hogere rendementen op buitenlandse beurzen en de mogelijkheid om direct te beleggen,' aldus Van Zon.

Direct beleggen, via internet, is de basis van Alex, het ordersysteem van Bank Labouchere dat met de laagste tarieven werkt, zeker voor de kleinere orders. Maar het zijn 'kale' prijzen. Voor elke bijkomende dienst moet extra worden betaald. Daar staat tegenover dat bij Alex elk beursfonds kan worden aangekocht, inclusief de piepkleine introducties op Nasdaq. Rabobank biedt 'slechts' 500 fondsen in Europa en Amerika aan, terwijl ABN Amro 725 verschillende aandelen in het repertoire heeft zitten.

ING Bank is slechts ter illustratie van de oude garde opgenomen in het staatje: de tarieven zijn niet bepaald concurrerend te noemen. Andere (effecten)banken merken dat ook op over zichzelf. Bij Robeco en de Postbank zijn orders voor het buitenland zelfs helemaal niet mogelijk. Bij de Postbank gaat dat volgens de woordvoerster in de tweede helft van dit jaar veranderen.

Waarschijnlijk hangt het van het succes van Euronext af welke structuur de provisies voor buitenlandse aandelen dan zullen hebben. Een partij als de Rabobank denkt dat op er op termijn één transactieprijs komt voor Nederlandse en Europese gelieerde beurzen, en bovendien zal die prijs sterk gaan lijken op die voor de Londense en Amerikaanse beurzen.

Nog een stap verder is een eenheidsprijs, zoals die nu al door verschillende Amerikaanse brokers wordt aangeboden en praktisch ook door Alex, voor orders op de Amerikaanse markten. 35 Dollar plus 5 dollarcent per aandeel zijn deze kosten, wat bij een gemiddelde fondsprijs van 50 dollar en een transactieprijs van 5000 dollar neerkomt op een provisie van 40 dollar: goedkoper dan een vergelijkbare order op de Brusselse beurs. Euronext moet daar verandering in brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden