Beleg deel premies riskanter

Pensioenfondsen in Nederland staan fors onder druk, zo lezen we de laatste dagen in de kranten. De dekkingsgraad, de waarde van de beleggingen gedeeld door de waarde van de verplichtingen, ligt in veel gevallen onder de 100 procent....

Roderick Munsters

De sterk gedaalde dekkingsgraad is met name een gevolg van de keuze om de pensioenverplichtingen in Nederland boekhoudkundig te waarderen; de hiervoor gebruikte rentevoet staat op een historisch laag niveau: minder dan 3 procent. De OESO pleit voor een andere methode, die een beter zicht geeft op de feitelijke financiële situatie van pensioenfondsen. Dick Sluimers van het APG vroeg hier terecht aandacht voor.

Pensioenfondsen kunnen de risico’s van een lage rente en een eventuele verdere rentedaling overigens ‘verzekeren’, maar zij leggen hun toekomstig rendement voor de komende 30 jaar dan vast op ditzelfde historisch lage renteniveau. Met een rendement van 3 procent zijn pensioenfondsen en hun deelnemers voor de toekomst dan ‘zeker van weinig’.

Naast het aanpassen van de waarderingssystematiek zijn andere aanpassingen nodig om het Nederlandse pensioenstelsel houdbaar en aantrekkelijk te houden. In het buitenland is veel waardering voor het Nederlandse pensioensysteem; het gezamenlijk dragen van risico’s, het verplichte pensioensparen en het lage kostenniveau van de fondsen spelen hierbij een belangrijke rol.

Echter, ook in Nederland leidt vergrijzing bij pensioenfondsen tot meer gepensioneerden, die gemiddeld genomen ook langer leven. Door gepaste flexibiliteit aan te brengen in de pensioenregeling kan hierop worden ingespeeld, in plaats van de nu gebruikelijke ‘one size fits all’-benadering. Voor alle deelnemers van een pensioenfonds geldt nu een identiek premie-, indexatie- en beleggingsbeleid. In plaats hiervan kan er voor werkenden beleggingsrisico genomen worden met de ambitie om een aantrekkelijk pensioenkapitaal op te bouwen. Voor gepensioneerden ligt een defensieve beleggingsstrategie voor de hand; een betere beleggingsdoelstelling voor hen richt zich op de zekerheid van pensioenuitkeringen en de aanpassing hiervan aan toekomstige inflatie.

Met structurele aanpassingen van zowel waarderingsregels als de pensioenregelingen zelf, wordt het Nederlandse pensioenstelsel flexibeler en toekomstvaster.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden