'Belastingherziening niet voor korte termijn'

Een herziening van het belastingstelsel is eens in de 10 jaar nodig, maar zal niet op korte termijn gebeuren. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z over het rapport van de commissie-Dijkhuizen over vereenvoudiging van het belastingstelsel.

Jeroen Dijsselbloem Beeld EPA
Jeroen DijsselbloemBeeld EPA

Dijsselbloem zei dat het een 'gouden regel' is om eens in de 10 jaar het belastingstelsel op te schonen of rechtvaardiger te maken. 'Sommigen betalen te weinig belasting, het is niet altijd eerlijk verdeeld. Het is aantrekkelijk om het stelsel tegen het licht te houden en te kijken of het effectief en eerlijk is.'

Het kabinet gaat het rapport serieus bestuderen, maar eventuele aanpassingen zijn voor de lange termijn, in elk geval niet voor volgend jaar, aldus de minister.

Extra bezuinigingen
Het kabinet heeft nog geen definitieve beslissing genomen over de omvang van de extra bezuinigingen voor volgend jaar zei Dijsselbloem ook bij RTL Z.

Dat de fractievoorzitters van de regeringspartijen VVD en PvdA vorige week al wel hardop spraken over 6 miljard, was hem ook opgevallen. Maar dat was ook 'begrijpelijk' na het bezoek van eurocommissaris Olli Rehn. De 6 miljard van Rehn is een nieuwe werkelijkheid en een ondergrens, zei Dijsselbloem.

Hij beloofde voor het zomerreces te komen met een hoofdlijnenbrief over de bezuinigingen. Die zal nog niet gedetailleerd zijn. Definitieve knopen worden dan doorgehakt in augustus. 'Het wordt echt een ingewikkelde puzzel.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden