Belastingdienst vindt fraude op 'commerciële' superjachten

Onderzoek van fiscus levert tientallen miljoenen euro’s op...

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Amsterdam Een aantal Europese belastingdiensten heeft in een gezamenlijke actie een miljoenenfraude ontdekt rond btw-heffing over de levering van superjachten. Dat zegt het Nederlandse ministerie van Financiën. Ongeveer driehonderd eigenaren van jachten en betrokken bedrijven moeten tientallen miljoenen euro’s afrekenen met de belastingdiensten van elf landen.

De Nederlandse Belastingdienst legde bijna 31 miljoen euro aan naheffingen op. Het grootste deel daarvan is volgens een woordvoerder al geïncasseerd.

Een van de manieren om btw te ontlopen is het registreren van een jacht als commercieel vaartuig, bijvoorbeeld als vakantiecharter. Over commerciële schepen hoeft de koper geen btw te betalen. In de praktijk maakt de eigenaar dan vooral zelf gebruik van het jacht of huurt hij het schip tegen een schijntje van een vennootschap waarin het schip is ondergebracht.

De Europese belastingdiensten en douane-organisaties hebben 322 jachteigenaren onderzocht. Zij hadden 225 transacties op hun naam. De scheepsverkopen hadden een gezamenlijke waarde van meer dan 1 miljard euro. De Nederlandse Belastingdienst nam het initiatief voor de actie na een vergelijkbaar nationaal onderzoek naar btw-constructies rond jachten in 2001. Dat leverde toen 10 miljoen euro op aan naheffingen en boetes.

‘Vanwege de omvang van het geconstateerde misbruik’ zal het onderzoek worden voortgezet, zegt een woordvoerder. Ook in de Nederlandse jachthavens zal het aantal controles worden opgevoerd. Naast Nederland deden nu ook Frankrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Malta, Spanje, Engeland en Portugal mee.

De Belastingdienst stelde vast dat met name in de duurdere categorie jachten, de schepen met een waarde van meer dan 10 miljoen euro, vaak wordt gekozen voor de op zich legale charterconstructie. De dienst: ‘Vaak worden deze schepen uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie om het zicht van de belastingdiensten op de verhurende vennootschap te ontnemen. Om het zicht hierop verder te bemoeilijken worden er soms extra vennootschappen tussen geschoven. Uit de onderzoeken bleek dat in veel gevallen er geen echte commerciële exploitatie plaatsvond. De feitelijke eigenaar was de enige huurder. Daarbij werden onrealistisch lage huurprijzen berekend.’

Een andere methode om geld te besparen bij de aanschaf van een jacht is de grensoverschrijdende lease. Daarbij wordt volgens de Belastingdienst gebruik gemaakt van het verschil in behandeling van zogenoemde financial lease-contracten door de lidstaten van de EU. De woordvoerder: ‘Financial lease wordt in sommige lidstaten aangemerkt als als levering en in andere lidstaten als dienst.’

Jachteigenaren blijken daar handig gebruik van te maken. De eigenaar situeert de lease juridisch gezien in een lidstaat van de EU en laat de verhuur plaatsvinden in een andere lidstaat. In beide gevallen wordt geen btw betaald.

Uit het onderzoek is volgens de Belastingdienst gebleken dat in de meeste van deze gevallen geen sprake is van een reële leasing, omdat de koper van een jacht de complete financiering zelf op voorhand had verschaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden