Belastingbetaler zal niet bloeden voor dure polis

De poging van Jan Wolter Wabeke, de Ombudsman Financiële Dienstverlening, de overheid deels te laten opdraaien voor de woekerpolisaffaire is mislukt....

Minister Bos van Financiën, wil er ook niets van weten. De overheid is geen contractpartij bij de woekerpolissen, meldt zijn ministerie.

Wabeke vindt dat de overheid ook in de buidel moet tasten omdat de schade die deze werknemers lijden, deels is veroorzaakt door wijzigingen in de belastingwetgeving.

De overheid heeft vanaf 2000 de aftrekmogelijkheden voor lijfrenteverzekeringen flink ingeperkt. Hierdoor hebben veel werknemers het bedrag dat ze periodiek inlegden, verlaagd. Hoe lager de inleg, des te hoger in verhouding de vaste kosten die de verzekeraar inhoudt op de beleggingspolis.

Volgens Wabeke heeft de overheid zich onbetrouwbaar getoond door de spelregels gedurende de wedstrijd te wijzigen. Veel werknemers hadden langjarige contracten afgesloten op grond van de aftrekmogelijkheden die tot 2000 bestonden.

Honderdduizenden werknemers hadden hun spaarloonregeling gekoppeld aan een lijfrenteverzekering. Deze combinatie oogde destijds erg aantrekkelijk. De deelnemer stort uit zijn brutoloon en de premies waren aftrekbaar.

Verzekeraars en belangenclubs van gedupeerde verzekerden ruziën al jaren over een schadevergoeding voor verzekerden. Een voorstel van Ombudsman Wabeke de kosten boven de 3,5 procent van de ingelegde premies per jaar terug te betalen aan de verzekerden, vinden de belangengroeperingen te mager. Tegen een aantal verzekeraars, zoals Nationale-Nederlanden en Fortis, lopen rechtszaken.

De Ombudsman vindt dat behalve verzekeraars en de overheid ook tussenpersonen en klanten blaam treft. Veel verzekeringsadviseurs verkochten de polissen zonder zich te verdiepen in de klant. Ze hadden meer oog voor hun provisie. Veel kopers letten niet op de kleine lettertjes en staarden zich blind op de voorgespiegelde hoge rendementen.

Diverse verzekeraar hebben toegezegd hun klanten een vergoeding te geven volgens de norm van de Ombudsman. Ondanks aansporingen van de Ombudsman hebben verzekerden nog niet gehoord hoeveel ze precies zullen ontvangen. Verzekeraars, die hun klanten slecht hebben voorgelicht, schatten dat de hele operatie circa 2 miljard euro gaat kosten. Frank van Alphen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden