Weblog

'Belastingaangifte nog niet gedaan? Elf gouden tips'

Heeft u de belastingaangifte nog niet gedaan en wacht u op de gouden tip? Lees dan dit blog. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, heeft ideeën die veel kunnen opleveren. Wekelijks geeft hij advies over geldzaken.

Heeft u een verbouwing gedaan en deze uit eigen zak betaald? Overweeg dan alsnog een lening af te sluiten, zodat u de rente kunt aftrekken. Beeld anp

In het land van melk en honing vliegen de gebraden duiven u zo in de mond. In ons land van mest en mist moet u wat harder werken om een voordeeltje binnen te halen. Maar het is te doen.

1. Blijf alert op ideeën, ook al heeft u de aangifte al ingestuurd. U kunt deze corrigeren zolang de aanslag nog niet is opgelegd. U stuurt hem gewoon nogmaals in. Print de aangifte uit en vergelijk hem met de aanslag. De Belastingdienst geeft immers geen toelichting, niet over de datum van de ingestuurde aangifte en niet over de geweigerde aftrekposten.

2. Check of u belasting kunt terugkrijgen. Over uw loon, uitkering of lijfrente wordt belasting ingehouden, en soms teveel. U kunt een deel van die belasting terugkrijgen, als u niet het hele jaar hebt gewerkt, kinderen heeft of studeert. Door het invullen van een aangifte komt u er vanzelf achter of u recht op teruggave heeft.

3. Is dat gelukt, check dan of het over eerdere jaren ook kan. U kunt nog aangifte doen over alle jaren vanaf 2009.

4. Wie gedurende een jaar veel minder of meer inkomen heeft gehad dan normaal, kan kiezen voor het middelen van de aanslagen over drie opeenvolgende jaren. Het is pas mogelijk als de aanslagen over de drie jaren die u in de middeling wilt betrekken, definitief vaststaan. U mag zelf kiezen welke jaren, mits ze maar aaneengesloten zijn en een jaar niet meer dan één keer in een middeling wordt betrokken. Probeer een proefberekening.

5. Kijk of u een aftrek voor reiskosten heeft, als de werkgever niet alle kosten heeft vergoed. Bij scholingsuitgaven (zie hieronder bij nummer 10) tellen de reiskosten niet mee.

Kijk of u een aftrek voor reiskosten heeft, als de werkgever niet alle kosten heeft vergoed. Beeld anp
 
In ons land van mest en mist moet u wat harder werken om een voordeeltje binnen te halen

6. Heeft u naast uw reguliere inkomen nog bijverdiensten? Vergeet dan de kosten niet. U kunt deze namelijk in mindering brengen op het inkomen, mits u in staat bent lastige vragen hierover te beantwoorden. U geeft uw inkomsten aan bij inkomsten uit overig werk. Daar staat ook een rubriek 'aftrekbare kosten'.

7. AOW'ers met een partner kunnen soms in aanmerking komen voor de verhoogde ouderenkorting van 1032 euro. Dat is een netto bedrag dat in mindering wordt gebracht op de belastingen. Als uw verzamelinkomen hoger is dan 35.450 euro, dan krijgt u 150 euro ouderenkorting. Kijk of u bij het verdelen in de aangifte vermogen aan uw partner kunt toedelen. Als uw inkomen daardoor onder de 35.450 euro uitkomt, dan stijgt de korting met 882 euro. Met een beetje geluk krijgt uw partner dan ook ouderenkorting. Deze wordt alleen uitgekeerd aan iemand die minstens 1032 euro belasting betaalt.

8. Heeft u een verbouwing gedaan en deze uit eigen zak betaald? Overweeg dan alsnog een lening af te sluiten, zodat u de rente kunt aftrekken. U mag van iedereen geld lenen voor de aanschaf of onderhoud van de woning, behalve van uw partner. U moet de lening wel afsluiten binnen een half jaar na het begin van de verbouwing en hem annuïtair aflossen binnen dertig jaar. Gebruik daarvoor de rekenhulp van de Belastingdienst.

9. Check of u genoeg aan goede doelen heeft gegeven voor een aftrekpost. Giften zijn aftrekbaar voor zover u meer aftrekt dan 1 procent van uw inkomen, waarbij de drempel minimaal 60 euro is. Deze drempel geldt niet als u een periodieke gift doet, waar bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Het goede doel moet een ANBI-status hebben. Giften aan culturele ANBI's kunt u ophogen met 25 procent, tot een maximum van 1250 euro.

10. De kosten voor scholing kunt u mogelijk aftrekken, dankzij de lage aftrekdrempel van 250 euro. Hiertoe horen uitgaven die u heeft gedaan voor een opleiding om de vakkennis voor uw beroep op peil te houden en uitgaven voor het volgen van een studie voor een nieuw beroep. U moet wel kunnen aantonen dat u met het nieuwe beroep redelijkerwijs in staat bent geld te verdienen. Anders is het een hobby. Niet aftrekbaar zijn reiskosten, kosten voor computers en soortgelijke apparatuur, kosten om een rijbewijs te halen en om een studeerkamer in te richten. U kunt alleen onvergoede kosten aftrekken en u mag niet de kosten van uw partner meetellen. Die heeft een eigen aftrekpost en drempel van 250 euro.

11. Lees een belastinggids, naast de toelichting bij de aangiftesoftware of op www.belastingdienst.nl. In zo'n gids staan vaak veel tips, gebaseerd op recente uitspraken van de rechter. De rechter kiest in specifieke kwesties vaak de kant van de belastingplichtige. Belastinggidsen zijn ook als e-book verkrijgbaar of gratis in te zien bij de bibliotheek.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag?: geldvraag@volkskrant.nl

Een loonstrookje. Beeld anp
 
Heeft u naast uw reguliere inkomen nog bijverdiensten? Vergeet dan de kosten niet
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.