Belasting creëert hoge stroomprijs
De hoge belastingen op energie zijn de belangrijkste reden waardoor stroom in Nederland relatief duur is. Alleen in Denemarken betalen burgers meer belasting over hun elektriciteit....
Dat blijkt uit een onderzoek naar de prijs van elektriciteit in Europa van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Van Nederland is al een aantal jaren bekend dat de stroomkosten hoger liggen dan in veel omringende landen. In Nederland wordt veel stroom met gasgestookte centrales opgewekt. Aangezien gas door de gestegen olieprijs fors duurder is geworden, zouden de gasgestookte centrales een belangrijke verklaring zijn voor de hogere prijzen in Nederland.
Uit het onderzoek van het CBS blijkt echter dat de basiskosten voor stroom in Duitsland en Luxemburg nog hoger liggen. Omdat Nederland hogere belastingen heft over stroom, zijn deze twee landen toch goedkoper uit.
Volgens de branchevereniging Energiened zijn de hoge basiskosten in Duitsland het gevolg van hoge tarieven voor transport van energie. ‘Tariefregulering staat in Duitsland nog in de kinderschoenen. Het transporttarief in Nederland ligt al fors lager’, zegt woordvoerder Sjoerd Marbus.
Wegens de hoge stroomkosten pleit minister Brinkhorst van Economische Zaken voor meer import van stroom uit omringende landen. Alleen in België en Frankrijk is stroom goedkoper.
De belastingen, zoals de BTW en de milieubelasting, vormen in Nederland 40 procent van de stroomprijs. In Denemarkten neemt de belasting zelfs 60 procent van de prijs voor zijn rekening. De Nederlandse overheid heeft onlangs besloten de milieubelasting op stroom per 1 juli met 52 euro te verlagen. deze verlaging maakt onderdeel uit van het kabinetsplan om de koopkracht te verbeteren.
Door de hoge olieprijzen zijn de stroomprijzen in Nederland de afgelopen zes jaar met 40 procent gestegen, meldt het CBS. Dit is hoger dan de inflatie van 12,9 procent in dezelfde periode.