Belangstelling beursgang trekt aan: ForFarmers naar beurs

De belangstelling voor een beursgang trekt weer aan. Zo maakte het Lochemse veevoederbedrijf ForFarmers vrijdag bekend dat het nog vóór 1 juli een notering verwacht te krijgen aan de Amsterdamse effectenbeurs. Tegelijk verspreidde persbureau Bloomberg het bericht dat het Amsterdamse Takeaway.com, de onderneming achter de site Thuisbezorgd.nl, naar de beurs wil.

Het complex van ForFarmers in Lochem. Beeld Niels Leusink
Het complex van ForFarmers in Lochem.Beeld Niels Leusink

De directie van ForFarmers meldde vrijdag opgetogen dat de aandeelhouders van het veevoederbedrijf unaniem hebben ingestemd met het voornemen om naar de beurs te gaan, onvoorziene omstandigheden daargelaten. 'Dit is een historisch moment voor ForFarmers en ik ben verheugd dat zo'n solide mandaat is gegeven voor de notering in Amsterdam', zei algemeen directeur Yoram Knoop.

Met de beursnotering hoopt ForFarmers op een bredere spreiding van zijn aandelen, in het bijzonder ook onder institutionele beleggers. Er zal vooralsnog geen nieuw kapitaal worden aangetrokken. Het bedrijf liet tweeënhalf jaar geleden al weten de mogelijkheden voor een beursgang te onderzoeken.

ForFarmers is een internationaal opererende onderneming die actief is op het gebied van conventionele en biologische voeroplossingen voor de veehouderij. Met een afzet van 9 miljoen ton diervoeders op jaarbasis afficheert zij zich als Europees marktleider. Naast diervoeders voor runderen, varkens, pluimvee en paarden levert ForFarmers handelsproducten voor de akkerbouw.

Het bedrijf uit Lochem zegt toonaangevend te willen zijn in duurzaam ondernemen binnen de voedselketen. Het beschikt over een eigen innovatiecentrum dat nauw samenwerkt met onderzoeksinstituten. De omzet bedroeg vorig jaar ruim 2,2 miljard euro. ForFarmers telt 2.370 werknemers en het heeft productievestigingen in Nederland, België, Duitsland en Groot-Brittannië.

Internetbedrijf Takeaway.com, dat eveneens een beursgang zou overwegen, haakt met zijn formule aan bij de behoefte van mensen die na een drukke dag niet altijd meer puf hebben om zelf achter de potten en pannen te staan. In Nederland kunnen zij via de site Thuisbezorgd.nl eten bestellen, dat vervolgens wordt langs gebracht. De deelnemende restaurants betalen Takeaway.com commissie voor het aanleveren van de onlineklanten.

Als Takeaway daarvoor de toestemming krijgt, zou het bedrijf nog dit jaar zijn beursgang kunnen maken, aldus de bronnen van Bloomberg. Het bedrijf zou bij een geslaagde beursgang een waarde vertegenwoordigen van ruim een miljard euro.

Het zestien jaar geleden door de Nederlandse student Jitse Groen opgerichte Takeaway.com is inmiddels actief in elf landen. Naast Nederland zijn dat België, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Portugal en Vietnam. Het bedrijf zegt een van 's werelds grootste onlinediensten voor het bestellen van eten te zijn. Thuisbezorgd.nl zou goed zijn voor een miljoen bestellingen per maand. Oprichter Groen is inmiddels een vermogend man en nog steeds actief als algemeen directeur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden