Belangrijkste advies bij de nieuwe zorgverzekering: neem de tijd

Nu bij iedereen het aanbod voor de ziektekostenverzekering is bezorgd, kan het grote vergelijken beginnen. Is er haast bij? En waar moeten we op letten?...

Zorgverzekeraars kunnen opgelucht adem halen. De kritische datum van 16 december is aangebroken en het eerste deel van hun klus is geklaard: iedere Nederlandse ingezetene heeft van zijn huidige verzekeraar een offerte voor de nieuwe zorgverzekering ontvangen.

Toegegeven, door de voortdurende onderhandelingen over collectieve contracten zijn deze voorstellen lang niet altijd definitief en bij een enkeling zal de post vertraagd doorkomen. Maar nu ligt de bal tot eind februari bij de consument. Het grote kijken en vergelijken voor de nieuwe ziektekostenverzekering kan beginnen. Het kan helpen je niet te snel te laten afschrikken door het overaanbod aan informatie. Wat vragen als ruggensteun:

Wat is belangrijk bij de polis?

Natuurlijk allereerst de zorg waarvoor iemand zichzelf (of het gezin) wil verzekeren. Maak onderscheid tussen het basispakket en de aanvullende verzekering: ook al ligt de inhoud van het basispakket aan zorg vast, toch loont het om de aanpak van de verzekeraars tegen elkaar af te zetten. De ene verzekeraar laat de keuze van een fysiotherapeut volledig vrij, de ander vergoedt alleen de fysiotherapeut met wie een contract is afgesloten. De hoogte van de premie voor het basispakket telt ook mee. Het nemen van een eigen risico (tot maximaal 500 euro) laat de maandpremie dalen. Per verzekeraar wordt het nemen van een eigen risico anders beloond maar de korting overstijgt bij geen van hen de hoogte van het eigen risico.

Mensen met een kwetsbaarder lijf krijgen bij de aanvullende verzekering nu de kans van hun leven: verzekeraars hebben dit jaar voor vrijwel alle verzekeringen de gezondheidstoets laten vallen. Alleen bij een enkele dure tandartsverzekering geldt de eis van een keuring vooraf. Dus, schroom niet en stel het meest ideale zorgpakket samen en zoek de polis die daarbij past.

Waar kun je kijken en vergelijken?

Het aanbod op internet aan commerciële en niet-commerciële vergelijkingen over de nieuwe zorgverzekering is immens, maar biedt daarmee niet direct goed inzicht. Het is aan te raden eerst de huidige eigen polis tegen het licht te houden. Wat is nodig, wat mag blijven, wat kan eruit en wat moet erbij? Met deze lijst in de hand is de speurtocht eenvoudiger. En dan nog kan het een flinke klus zijn, de verzekeraars blinken nog niet uit in helderheid over hun aanbod. Kiesbeter.nl is de officiele keuzesite van de overheid, de Consumentenbond biedt (tegen geringe vergoeding) ook een vergelijking.

Mensen zonder internet kunnen schrijven of bellen naar Postbus 51 of naar de informatielijn van de Consumentenbond. De verzekeraars hebben vaak ook telefoonnummers opengesteld waarop informatie kan worden ingewonnen door consumenten.

Kan ik me beter aansluiten bij een collectief contract?

Dat is zeer waarschijnlijk wel de voordeligste oplossing. Het is in deze contracten de verzekeraars toegestaan maximaal 10 procent korting te geven op de premie en inhoudelijk toegespitste pakketten af te spreken. Mochten tot dit jaar alleen werkgevers zulke contracten afsluiten, nu kan iedere groep gaan praten over een dergelijk contract. Patiëntenverenigingen hebben inmiddels met meerdere verzekeraars afspraken gemaakt, tussenpersonen proberen de hoogste korting binnen te halen, het Verbond voor Zorgverzekerden is nog aan het onderhandelen met diverse verzekeraars.

De verwachting is dat al deze gesprekken tot in februari zullen duren, omdat alle verzekeraars bang zijn grote contracten mis te lopen als zij te weinig korting geven.

Ben ik een eenling als ik niet verander?

Verzekeraars zijn er tot voor kort van uit gegaan dat veruit de meeste mensen niet zouden veranderen. Toen enkele jaren geleden overstappen van ziekenfonds mogelijk werd, wisselde maar een enkel procent van de bevolking. De beweging rond het nieuwe zorgstelsel kan toch veel groter worden, doordat nu veel mensen naar de collectieve contracten kijken. En als zo’n contract (met duizenden verzekerden) van verzekeraar verandert, dan is dat een klap voor de achterblijver.

Tot wanneer heb ik de tijd?

Wacht tot in de tweede helft van februari voordat je de knoop doorhakt. Dan is het gevecht rond de collectieve contracten in een slotfase gekomen en is het beste overzicht te krijgen. Bij overstappen moet de eigen verzekeraar voor 1 maart schriftelijk horen van het vertrek. Voor 1 mei dien je ingeschreven te staan bij de nieuwe verzekeraar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden