Bekende YouTubers eisen antwoord: waarom worden lhbtq-video's verborgen?

Invloedrijke vloggers roepen Youtube ter verantwoording over het verbergen van video's die met homoseksualiteit of transseksualiteit te maken hebben. Ze hebben ontdekt dat de zogeheten beperkte modus, waarin 'gevoelige onderwerpen' niet worden getoond, veel van hun vlogs niet weergeeft. Het gaat niet om filmpjes met expliciete beelden of scheldwoorden, maar bijvoorbeeld om een video van een lesbisch stel op hun huwelijk of een vlog waarin een jongen vertelt hoe hij bij zijn familie uit de kast kwam.

Beeld van YouTuber Rowan Ellis. Beeld YouTube
Beeld van YouTuber Rowan Ellis.Beeld YouTube

Lhbtq staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender en queer.

Ook sommige video's die helemaal niet over lhbtq-kwesties gaan, maar wel afkomstig zijn van mensen met seksuele voorkeuren die niet hetero zijn, worden geblokt op Youtube. Of het nu gaat om een video waarin een transgender laat zien hoe zij haar make-up doet, of om muziekvideo's van Tegan & Sara, twee lesbische artiesten: allemaal verborgen. Tot grote woede van getroffen Youtubers zijn video's waarin mensen uitleggen waarom ze homo's haten wél zichtbaar in de beperkte modus. Uit protest zijn mensen een campagne met de hashtag #YoutubeIsOverParty gestart.

De zogeheten 'restricted modus', die volgens Youtube door maar weinig mensen wordt gebruikt, is voor mensen die een 'meer beperkte Youtube-ervaring willen hebben', aldus een woordvoerder van moederbedrijf Google in een reactie. 'Voor personen en instituties die hiervoor kiezen zijn video's over onderwerpen als gezondheid, politiek en seksualiteit mogelijk niet zichtbaar.' Op een informatiepagina van Youtube valt te lezen dat de beperkte modus vaak door universiteiten, bibliotheken en ouders wordt gebruikt, om mensen tegen 'verwerpelijke inhoud' te beschermen.

Zorgen onderzoeken

Youtube excuseert zich in een tweet voor 'de verwarring die is ontstaan', maar legt niet uit waarom vredelievende lhbtq-video's worden geblokkeerd en haatdragende anti-lhbtq-video's niet. Volgens het bedrijf zijn lgbtq'ers 'een belangrijk onderdeel van waar Youtube voor staat' en gaat het de zorgen 'onderzoeken'.

Volgens Rowan Ellis, die voor haar 22 duizend volgers een vlog over het Youtube-debacle maakte, zit er een 'vooroordeel' in het algoritme ingebakken, dat lhbtq gelijkstelt aan 'ongeschikt voor families'.

Ellis, tegenover techsite Gizomodo: 'Video's over lhbtq-levens, -liefde, -geschiedenis en -vriendschappen zijn niet ongepaster dan hetzelfde soort video's over heterokoppels. Toch worden ze blijkbaar verschillend behandeld.'

Het is zeker niet de eerste keer dat een Amerikaans techbedrijf ervan wordt beschuldigd censuur toe te passen, maar meestal krijgt vooral Facebook kritiek. Dat sociale netwerk moest zich de afgelopen jaren verdedigen tegen het weren van de wereldberoemde foto van het 9-jarige 'napalmmeisje' Kim Phúc, het verwijderen van foto's van het bekende schilderij 'L'Origine du Monde' (van een vagina) en talloze andere beschuldigingen van 'conservatieve preutsheid'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden