Behoud van bossen onderdeel van klimaatonderhandelingen in Kopenhagen

De landhonger van de palmolie- en de pulp- en papiergiganten kent geen grenzen. De meeste bossen op Sumatra zijn al platgewalst....

Sinds de jaren vijftig is in Indonesië 74 miljoen hectare bos verdwenen, en er verdwijnt nu nog steeds 2 miljoen hectare per jaar.

In Kopenhagen wordt behoud van bos voor het eerst onderdeel van de klimaatonderhandelingen. Daar wordt gesproken over REDD (reducing emissions from deforestation and forest degredation, het terugdringen van de uitstoot door ontbossing en bosverarming). In dat REDD-plan wordt 100 miljard euro gestopt, premies voor behoud of herstel van bos.

Milieuorganisaties vrezen dat het REDD-geld van ‘Kopenhagen’ een bron wordt voor corruptie, en zelfs averechts gaat werken. Het is mogelijk dat uiteindelijk plantages worden ‘beloond’ met een premie voor herbebossing: oliepalmen en acacia’s zijn immers ook bomen, vindt bijvoorbeeld Indonesië.

‘REDD mikt op behouden van wat je hebt: het principe is makkelijk, maar de praktijk een stuk ingewikkelder. Hoe ga je het controleren?’, zegt Markku Kanninen, een klimaatdeskundige van het internationale bos-research instituut CIFOR in Bogor. Greenpeacemedewerkster Suzanne Kröger ziet het nog zwarter: ‘Wij gaan 100 miljard euro geven aan de corruptste landen ter wereld. Dat is vragen om moeilijkheden.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden