Begrotingstekort Nederland ruim boven Europese norm

Het Nederlandse begrotingstekort blijft dit en komend jaar steken op 3,6 procent van het nationaal product. Ruim boven de Europese norm van 3 procent. Dat blijkt uit de economische winterprognoses van de Europese Commissie die vandaag verschenen.

Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en eurocommissaris Olli RehnBeeld afp

Nederland presteert ondergemiddeld in Europa waar het aankomt op het terugdringen van het begrotingstekort. In tegenstelling tot wat de commissie in november voorspelde (2,9 procent), maar in lijn met recentere prognoses van het CPB (3,3 procent) lukt het Nederland niet aan de Europese drieprocentsnorm te voldoen. De komende twee jaar blijft het staatstekort de norm met 0,6 procentpunt overschrijden. Een vergelijking van de verschillende begrotingstekorten vindt u hier.

In november voorspelde de commissie nog een bescheiden groei van 0,3 procent van de Nederlandse economie in 2013. Die verwachting is nu bijgesteld naar een krimp van 0,6 procent dit jaar. Volgend jaar trekt de economie wel aan. De commissie beraamt de Nederlandse groei voor 2014 op 1,1 procent. Nederland blijft qua groei wel achter bij de rest van de EU, slechts zes landen groeien in 2013 en 2014 nog minder.

Ook op inflatie doet Nederland het slechter dan de meeste andere EU-lidstaten. Dit jaar is de inflatie 2,6 procent. De Europese verwachting voor volgend jaar is een stuk beter: 1,4 procent.

De Nederlandse staatsschuld loopt ook verder op, 73,8 procent van het bnp in 2013, 75 procent volgend jaar. Maar Nederland presteert hier gemiddeld beter dan andere eurolanden.

Meevaller niet meegerekend
In de cijfers van de commissie is de recente rentemeevaller van De Nederlandse Bank nog niet meegerekend. Een week geleden kondigde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën aan dat het rijk voor 5,7 miljard euro garant staat voor DNB. Op die manier hoeft de bank zich geen zorgen te maken over haar financiële buffers en kan de staat meeprofiteren van de rente op uitstaande leningen aan noodlijdende landen. Het Rijk incasseert dankzij de boekhoudkundige truc jaarlijks ruim 800 miljoen euro, een totaalbedrag van 3,2 miljard in 2017.

Voorzichtig optimisme
De teneur van het persbericht van de Europese Commissie is voorzichtig optimistisch. De bodem is volgens de commissie bereikt. 'We verwachten dat de economische activiteit geleidelijk zal aantrekken.' Het eerste herstel zal worden gedreven door de groeiende buitenlandse vraag naar Europese producten en diensten. In de loop van het jaar verwacht Brussel ook een herstel van de binnenlandse markten van de EU-landen. Volgend jaar wordt de binnenlandse vraag zelfs de drijvende kracht achter economische groei.

Na een tegenvallend laatste kwartaal in 2012 groeit het binnenlands product in 2013 in de Europese Unie slechts 0,1 procent, en in de 17 eurolanden is er zelfs een krimp van 0,3 procent. Uitgesplitst naar kwartalen verwacht de commissie wel een groei van 1 procent van het binnenlands product in de EU in het laatste kwartaal van 2013 ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar.

Begrotingscommissaris Olli Rehn benadrukt dat de ingeslagen weg van 'rebalancing', oftewel bezuinigen en hervormen, de juiste is. 'Het gekozen beleid maakt een terugkeer naar herstel mogelijk. We moeten de koers van hervormingen blijven volgen en het verlies van momentum voorkomen.' Nu is de tijd om door te zetten, betoogt Rehn. Alleen dan komt het keerpunt naar het broodnodige hernieuwde vertrouwen er echt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden