Begroting: ‘Er is geen reden voor paniek’

Het kabinet begint volgende week aan de onderhandelingen over de begroting voor 2009 terwijl de kredietcrisis zich nog voltrekt.

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Is het inderdaad vijf voor twaalf voor de schatkist? Niemand betwist dat de economische vooruitzichten weinig rooskleurig zijn. Maar volgens hoofdeconoom Wim Boonstra van de Rabobank is er geen reden voor paniek. ‘Je moet het niet dramatiseren. We worden minder snel rijk, dat is jammer.’ ‘De verslechtering gaat ook hier toeslaan’, zegt Nico Klene van ABN Amro. De voortdurende berichten over de kredietcrisis vreten aan het vertrouwen. Ook in Europa, waar banken minder happig worden om geld uit te lenen, en waar Amerikanen minder kopen – zeker met de dure euro. ‘Een normale downturn, maar wel een flinke groeivertraging’, ziet hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen opdoemen.

Het grootste deel van de economische tegenwind speelt zich ver boven de macht van de Nederlandse regering af. Maar de onderhandelingen die volgende week beginnen gaan over het deel waarop het kabinet wel invloed heeft: de rijksbegroting. Maar ook daar zijn de marges smal. Bij de voorjaarsnota in april heeft minister van Financiën Bos al een hoop geld gereserveerd voor zaken als de kinderopvang, lerarensalarissen, de Vogelaarwijken en huursubsidies.

Nog voor de nieuwe ronde is begonnen, ligt er al een flinke claim op tafel. Bos zelf wil de btw-verhoging, die stond gepland voor 1 januari en 2 miljard euro zou opleveren, met een jaar uitstellen. ‘Dat valt best te verdedigen, maar dan moet je het wel degelijk financieren’, vindt Boonstra van de Rabobank. Maar de meest voor de hand liggende financiering lijkt politiek onhaalbaar: uitstel van de verlaging van de WW-premies, die aan een hogere btw was gekoppeld. Coalitiepartner CDA, en dan met name minister Donner van Sociale Zaken, denkt met die maatregel veel nieuwe mensen aan het werk te krijgen.

Economen houden hun hart vast dat de aardgasbaten, die door de hoge olieprijs binnenstromen, de gaten mogen dekken. Een strategie die geen lang leven is beschoren, denkt Van Wijnbergen. ‘Verhalen over een olieprijs van 200 dollar geloof ik niet. De economie koelt wereldwijd af. De olieprijs zal dalen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden