ColumnPeter de Waard

Begint Trumps ‘America First’ te werken?

Misschien is het ook een idee voor de Europese Unie (EU): verander de naam en de Britten en de Italianen zullen het samen met Thierry Baudet omarmen.

Trump heeft de Nafta (North-America Free Trade Agreement) in de armen gesloten door het de onuitspreekbare nieuwe naam Usmca (United-States-Mexico-Canada Agreement) te geven. Veel Amerikanen noemen het gemakshalve Ymca – de bekende keten van jeugdherbergen die dankzij de hit van Village People ook hier bekend werd.

Trumps aanhangers vinden het een bewijs dat America First werkt. Zo wordt in Umsca de export van auto-onderdelen van Canada en Mexico naar de VS beperkt, het patentrecht voor Amerikaanse geneesmiddelen verlengd en krijgen Amerikaanse boeren beter toegang tot de Canadese zuivelmarkt. Maar volgens tegenstanders zullen die veranderingen in de grote getallen amper merkbaar zijn. ‘De enige radicale wijzing is dat Trumps negatieve boze taal over het handelsakkoord heeft plaatsgemaakt voor positieve enthousiaste taal’, schreef The Washington Post cynisch.

Over een maand is het twee jaar geleden dat Donald Trump met zijn ‘America First’-programma werd gekozen tot president. Hij zou de afbraak van Amerikaanse banen stopzetten door het tekort op de Amerikaanse handelsbalans te verminderen, die van het land de grootste debiteur ter wereld heeft gemaakt.

Hij moet nu ongeveer zijn voornemens hebben bewerkstelligd. Na twee jaar zijn Amerikaanse presidenten veelal vleugellam omdat zij een vijandig congres tegenover zich krijgen en zich al moeten opmaken voor de nieuwe verkiezingsstrijd.

Verwacht mag worden dat de handelsoorlogen zich nu al een beetje vertalen in de handelscijfers. Als America First werkt zou het tekort iets moeten teruglopen.

Tot nu toe nemen elke maand de handelstekorten van de VS echter toe, ondanks de heffingen op staal en aluminium uit vele landen en de heffingen op 50 miljard aan Chinese goederen. In augustus steeg Amerikaanse import met 1,5 miljard dollar tot 213,7 miljard en daalde de export met 2,3 miljard dollar tot 137,9 miljard dollar.

Het Chinese overschot in de handel met de VS bereikte een nieuw recordoverschot van 31 miljard dollar. Paradoxaal is dat deels bewerkstelligd door Trump zelf. Zijn belastingverlagingen leidden tot meer koopkrachtgroei die Amerikaanse burgers gebruiken om meer producten van Chinese makelij te kopen. De Chinezen kochten juist minder in de VS – met name aan sojabonen (600 miljoen dollar) en vliegtuigonderdelen (1,3 miljard dollar) die de VS met een heffing hebben belast.

Eigenlijk is Uscma nog het beste uitspreekbaar als ‘the trade agreement formerly known as Nafta’, het handelsakkoord dat voorheen bekend stond als Nafta. Als de EU besluit de unie onder het motto Europe First te herbenoemen in Abbcccdeffgghilllmnpprsssua (Austria, Belgium, Bulgary etc. Agreement) is dat noodzaak.

Zo’n jeugdherberg bestaat niet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden