Begemann wil snel af van Tulip-dochter Commodore
Begemann wil het computerbedrijf Commodore zo snel mogelijk verkopen. Volgens directeur A. Deleye van Begemann hebben zich al kandidaten uit Nederland, Duitsland en Azië gemeld....
Van onze verslaggever
DEN BOSCH
'We hebben binnen het bedrijf onmiddellijk gezegd dat we Commodore willen verkopen, maar dat we binnen drie weken duidelijkheid willen scheppen', zei Deleye gisteravond na afloop van de persconferentie over het reddingsplan voor Tulip. Volgens hem is die duidelijkheid een vereiste om te voorkomen dat de werknemers van Commodore opstappen.
Begemann wil door met alleen Tulip, omdat dat meer op de zakelijke markt is gericht dan Commodore. Bovendien hoopt Begemann tezijnertijd te kunnen profiteren van synergievoordelen tussen zijn 'eigen' computerbedrijven A-Line (distributie) en Eurasem (chipfabricage). 'Maar dat zullen we stap voor stap bekijken.' Ook sloot hij niet uit dat Begemann op termijn andere bedrijven in de automatiseringsbranche zal overnemen.
Deleye noemde de redding van Tulip een moeilijke bevalling, omdat met een groot aantal partijen zaken moest worden gedaan. Niet alleen de Amerikaanse pc-producent Ingram Micro, die de productievestiging overneemt, de bewindvoerders en de directie van Tulip, maar ook met de banken. Gisterochtend om half tien pas was Ingram Micro, dat al op de dag dat Tulip uitstel van betaling aanvroeg met het bedrijf onderhandelde, bereid zijn handtekening te zetten. 'Amerikanen willen pas tekenen als werkelijk alles is afgerond.' De banken gingen pas woensdagavond akkoord.
Gisteren werd ook bekend dat de commissarissen van Tulip hun functie ter beschikking zullen stellen. Tulip-commissaris Westerterp komt zeker niet terug in die functie, omdat hij al president-commissaris is van Begemann. De Tulip-directeuren Romein en Hetzenauer stappen op zodra Begemann vervangers voor hen gevonden heeft. 'Met pijn in mijn hart zeg ik dat het spijtig is dat het zover is gekomen. Ik verwijt mezelf dat we het niet gered hebben. Ik ben echter ook opgelucht dat er ondernemers met durf zijn die het bedrijf hebben willen overnemen', aldus Hetzenauer.
De doorstart van Tulip betekent dat in Nederland 241 mensen hun baan behouden en 110 in het buitenland. Omdat tientallen werknemers inmiddels elders werk hebben gevonden verwacht bewindvoerder E. Bogaerts dat uiteindelijk niet meer dan ruim veertig werknemers gedwongen ontslag zullen krijgen.
Alle betrokkenen gaan ervan uit dat tweederde van de schuldeisers, het wettelijk vereiste minimum, akkoord gaat met de regeling. Op 22 juli moet de rechtbank er nog mee instemmen. Daarna kan de surseance worden beëindigd. Met de schuldeisers wordt door Begemann met verschillende tarieven en percentages afgerekend.