Begemann schrapt 250 banen bij Tulip

Tulip krijgt Begemann als nieuwe eigenaar. Van de 700 medewerkers houden 450 hun baan en de beursnotering blijft waarschijnlijk gehandhaafd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De fabriek waarin Tulip momenteel zijn computers assembleert, zal worden overgenomen door het Amerikaanse computerdistributiebedrijf Ingram Micro. Begemann zal zijn Tulip- en Commodore-computers waarschijnlijk in die fabriek laten bouwen door Ingram Micro.

Begemann heeft tot 8 juni de tijd om een boekenonderzoek te doen en om een regeling te treffen met de schuldeisers van Tulip.

Tulip heeft eind april uitstel van betaling gekregen, omdat het zijn schuldeisers niet meer kon betalen. Huisbankier FMN, onderdeel van Fortis, draaide de kredietkraan dicht. De onderneming uit Den Bosch staat voor enkele tientallen miljoenen bij zijn leveranciers in het krijt. Begemann zal proberen deze schulden af te kopen voor een veel lager bedrag.

De vakbonden tonen zich positief over de ontwikkelingen. 'Ik ben gematigd optimistisch', zegt vakbondsbestuurder G. van Hees van FNV Bondgenoten. 'Het hele bedrijf blijft overeind, weliswaar met minder arbeidsplaatsen, maar ik voorzie binnen enige tijd een uitbreiding van het personeel in de fabriek.'

In de fabriek en het magazijn werken circa 150 medewerkers die zullen overgaan naar Ingram Micro, maar dat aantal zal stijgen als de productie toeneemt. In de fabriek, die Tulip huurt van een dochter van ING Groep, kunnen ruim een miljoen pc's per jaar worden gefabriceerd. Tulip maakte er niet meer dan 200 duizend. Ingram Micro zal de capaciteit beter benutten, omdat het grote opdrachtgevers heeft naast Tulip.

De 250 werknemers die hun baan verliezen, werken in de verkoop, administratie en service. Op de ontwikkelafdelingen zijn al eerder mensen vertrokken. Van degenen die hun baan kwijtraken, werken er honderd in Nederland en honderdvijftig in het buitenland. Daarmee blijven in het buitenland minder dan honderd medewerkers over.

Totdat Tulip geen bescherming meer nodig heeft tegen zijn schuldeisers, zal Begemann een boedelkrediet ter beschikking stellen. Naar verluidt is dit circa 35 miljoen gulden, waarmee de productie en verkoop van Tulip-computers kan worden voortgezet. Het huidige overbruggingskrediet van het Taiwanese FIC loopt bijna af.

Tulip leed vorig jaar een recordverlies van ruim 27 miljoen gulden. Analist A. van der Laar van Bank Labouchere is niet pessimistisch over de kansen van Tulip. 'Je hoort mij niet zeggen dat ze er goud aan zullen verdienen. De markt blijft voorlopig met 15 procent groeien. De marges liggen bij Tulip niet zo hoog als bij Compaq, maar als ze hun zaakjes intern goed op orde hebben, kunnen ze er een boterham aan verdienen.' Hij houdt nog rekening met een mislukking. 'Als de VEB weer een grote mond opzet, kan het allemaal misgaan. Dan wordt het bedrijf ontmanteld.'

R. Gooskens van Van Meer James Capel: 'Begemann is een dobbelfonds. Tulip ook, zodat het samen een dubbel dobbelfonds is. We vragen ons wel af waar Begemann het geld vandaan haalt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden