Beer op de weg

AUW, DAT doet pijn. Beleggers die op 24 maart ent housiast in het nieuwe ICT-fonds van Van Lanschot stapten, zijn 20 procent van hun geld kwijt en de ruwe rit is nog niet ten einde....

Ferry Haan

De ICT-aandelen van Van Lanschot begonnen op 50 euro waarna een gestage glijvlucht begon. Afgelopen woensdag sloot het ICT-fonds op een koers van 39,95. De beleggers kijken vanaf dag één tegen verlies aan.

De Van Lanschot-klanten zijn niet de enige die pijn lijden. Alle IT- en internetfondsen die genoteerd staan op het Damrak hebben vanaf hun hoogtepunt in maart tientallen procenten ingeleverd.

P. Zijlmans, directielid van het Van Lanschot ICT-fonds, heeft een lijstje met de prestaties van de concurrerende fondsen naast de telefoon liggen. En gelukkig voor hem, doen al zijn concurrenten het slecht.

De grote boosdoener is de Amerikaanse Nasdaq-index. Die is sinds het hoogtepunt van tien maart inmiddels 25 procent kwijt. Voor de meeste IT- en internetfondsen is deze technologie-index de graadmeter. Als deze index valt, dan is er voor de IT-fondsen geen houden meer aan.

Van Duijn van het Robeco-beleggingsfonds legt uit dat binnen de ICT-sector wel verschuivingen mogelijk zijn. 'Fondsen waar de winstgevendheid erg ver in de toekomst ligt, krijgen nú de hardste klappen. Bedrijven die verdienen aan het leggen van kabels en glasvezelnetten, zoals Cisco en Sun Microsystems, maken wel winst en daar zijn de koersdalingen een stuk minder groot.'

De lakmoesproef voor de IT- en internetfondsen is daarom niet de vraag of ze winst maken, maar of ze het beter doen dan de Nasdaq.

Voor Van Lanschot is het zuur dat het ICT-fonds zo'n slechte start maakt. Zijlmans, het directielid van het ICT-fonds, legt uit dat klanten niet hoeven te wanhopen. ITC maakt wereldwijd al 30 to 40 procent uit van de totale beurswaarde. 'Deze fondsen mag je dus niet missen in de portefeuille', stelt Zijlmans.

Maar ja, hoeveel beren zijn er nog op de weg voor IT-beleggers? Dat weet niemand. Van Duijn verwacht dat de 'waarderingscorrectie', zoals hij de recente malaise op de Nasdaq noemt, nu wel zo ongeveer ten einde is. Hij denkt echter niet dat de grote koersstijgingen die de Nasdaq eind vorig jaar en begin dit jaar meemaakte, weer worden hervat als de bodem is bereikt. 'De tijd van gemakkelijk geld is voorbij. Robeco verschuift nu de aandacht van IT naar gezondheid en financiële dienstverlening. Dat zijn ook groeisectoren.'

Van Lanschot heeft de introductie van het ICT-fonds kortom erg ongelukkig getimed. Zijlmans is jaloers op ABN Amro. Deze kondigde kortgeleden ook de introductie aan van twee fondsen: het ABN Amro Telecom- en het ABN Amro Internetfonds. De notering van deze fondsen begint echter pas aan het einde van deze maand. 'Zij hebben geluk gehad', aldus Zijlmans.

Een ABN Amro-woordvoerster meldt dat 80 duizend klanten inmiddels de informatie over de fondsen hebben ontvangen: 'Uitstel van de beursnotering is dan ook niet aan de orde.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden