Bedwantsen: moeilijk te ontdekken en te bestrijden met een flink prijskaartje

Bedwantsen zijn een moeilijk te ontdekken en nog veel moeilijker te bestrijden ongedierte. Wie de pech heeft ze na een reis in de koffer mee te nemen, moet bijna altijd professionele en dure hulp inroepen.

Gert Drop van Point Pest Control bezig met een stoombehandeling. Kosten: 450 euro per kamer.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De vakantie voldeed geheel aan de verwachtingen, dus moe maar tevreden gooiden we bij thuiskomst de kleren in de wasmand, legden de spullen weer op hun plaats en zetten de koffers weer op zolder.

Een half etmaal later ging ik toch eens op zoek op internet om uit te vinden wat die vervelende jeukbulten die we ineens hadden toch konden zijn. Vijf minuten zoeken was voldoende om de oorzaak te achterhalen: bedwantsen. Die leven van mensenbloed en hadden ons vast in een exotisch hotel beslopen. Want de bedwants doet niets liever dan als verstekeling in koffers meereizen, lazen we op alle websites. Eenmaal in huis gehaald, zijn die beestjes bijna niet uit te roeien. Bedwantsen zijn vrijwel onzichtbaar voor het blote oog en kunnen maar liefst acht maanden zonder maaltijd voordat ze doodgaan. Vroeger werden er wel huizen in brand gestoken omdat de wandluis (zo heette het beestje toen) die er woonde niet was uit te roeien.

Booming business

Voor plaagdierbestrijders is de bedwants booming business. Er zijn volgens brancheorganisatie NVPB al rond de driehonderd bedwantsenbestrijders in Nederland. Gert Drop van Point Pest Control zegt dat de vraag naar bestrijding van dit ongedierte al jaren razendsnel groeit. Vendutrading, een webshop die handelt in doe-het-zelfspullen om bedwantsen mee te bestrijden, laat weten dat zijn omzet jaarlijks verdubbelde totdat in 2014 een aantal bestrijdingsmiddelen werd verboden. De opmars van de bedwants in Nederlandse huizen wordt meestal geweten aan de groei van het aantal exotische vakanties, maar een reiziger kan ze net zo goed oplopen in een hotel in New York of Giethoorn als meenemen uit Bangkok of Kathmandu. De Verenigde Staten zijn een beruchte leverancier van bed bugs.

Ook wij ontkwamen niet aan commerciële bedwantsenbestrijding. Bedwantsendokter, een onderdeel van het bedrijf Dokter Ongediertebestrijding, stuurde een halve dag na ons telefoontje een bestrijder langs. Ter voorbereiding moesten we het bed helemaal leeghalen, net als de kledingkast. Zo'n twintig vuilniszakken met kleding en aanverwante spullen stonden dichtgeknoopt te wachten tot ze de wasmachine in konden. Al die was moest op 60 graden, beval de Bedwantsendokter.

De bestrijder spoot zijn gif in alle naden en kieren in de slaapkamer, vergat daarbij het matras niet en besproeide ook nog de zolder. Bij elkaar kostte ons dat 251,08 euro.

Daarmee waren we er nog niet. Het dekbed en de gordijnen moesten naar de stomerij: ruim 100 euro. Verder moesten we dus naar schatting vijftien wassen op 60 graden draaien.

Die wasbeurten kosten niet veel geld; volgens het Nibud 87 cent per was. Zou je die in de droogtrommel drogen (dat hoefden wij niet, want het was buiten prachtig weer), dan komt daar nog eens 1,20 euro per was bij. Al het textiel dat een was op 60 graden niet overleeft, moet minstens een week de vriezer in om alle bedwantsen te laten overlijden.

Bij ernstige besmettingen is gif sproeien bovendien niet voldoende. In dat geval is een hittebehandeling noodzakelijk, zegt Gert Drop van Point Pest Control: 'Dan komen we met een stoomapparaat en behandelen elk hoekje en elk kiertje in zo'n kamer met hete stoom.'

Karakteristieke bloedvlekjes

Bij ernstige besmettingen is gif sproeien bovendien niet voldoende. In dat geval is een hittebehandeling noodzakelijk, zegt Gert Drop van Point Pest Control: 'Dan komen we met een stoomapparaat en behandelen elk hoekje en elk kiertje in zo'n kamer met hete stoom.'

Point Pest Control vraagt daar rond 450 euro per slaapkamer voor, maar andere bedrijven hanteren soms heel andere prijzen. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD), een instantie die zelf geen plaagdieren bestrijdt maar wel vaak om advies wordt gevraagd, waarschuwt dat hittebestrijdingen soms duizenden euro's kunnen kosten.

Bedwantsen kosten u dus al gauw enkele honderden euro's (in ons geval rond de 370 euro), en de rekening kan in de duizenden lopen. Maar Erik van Gestel van het KAD heeft wel één geruststelling: 'Heel vaak zijn bedwantsen niet de veroorzaker van de jeukbulten, maar mieren, vogelmijt, vlooien of een allergie. Wij adviseren pas tot behandeling over te gaan als je zeker weet dat het om bedwantsen gaat.' Dat bewijs blijkt lastig te vinden. 'Als wij een slaapkamer doorzoeken, zijn we soms wel drie uur bezig voordat we zeker weten of er bedwantsen in zitten.' Als bewijsstukken gelden dan bijvoorbeeld de uitwerpselen van de wantsen, achtergelaten vervellingen en karakteristieke bloedvlekjes in de lakens.

Die hadden wij niet gezien, eigenlijk. Mogelijk zat er in ons huis dus helemaal geen bedwants. Maar uit ons hoofd krijgen we die beestjes niet meer weg.

Wat te doen

Bestrijding

Er zijn vier manieren om de bedwants dood te krijgen:

- Alle textiel in huis wassen op minstens 60 graden of laten stomen.

- Alle textiel een week lang invriezen op -20 graden, volgens sommigen zelfs drie weken. Misschien kunt u een vrachtje dichtgebonden vuilniszakken in een naburig vrieshuis laten behandelen. Vrieshuis Van Langen in Heerhugowaard is wel bereid 'een zak of tien' in te vriezen, voor de overzichtelijke som van 40 euro.

- Doodhongeren. Stop de verdachte spullen in een vuilniszak, goed dichtbinden en minstens 35 weken niet meer naar omkijken.

- Gif. Laat dat aan de professional over. Gif heeft natuurlijk wel een nadeel: het idee dat je wekenlang slaapt in een vergiftigd bed en ademt in een vergiftigd huis is niet zo fijn. Maar gif is meestal wel effectief. In ernstige gevallen kan een hittebehandeling van de hele kamer nodig zijn.

- Vertrouw niet op lokdoosjes. 'Zo lang ik dit werk doe, heb ik nog nooit een bedwants gevangen met een lokdoosje', zegt Erik van Gestel van het KAD.

Voorkomen

- U kunt elke (hotel-)kamer inspecteren voordat u uw koffer uitpakt (zet die tijdens de inspectie in de badkamer, de veiligste plaats) en in bed kruipt. Zeker hoofd- en voeteneind van het bed checken. Maar verwacht niet te veel garanties van uw zoektocht: bedwantsen hebben een uiterst verborgen bestaan.

- Als u vermoedt dat u wantsen in de koffer heeft: wees rigoureus. Buiten uitpakken, alles heet wassen, invriezen of doodhongeren. En gooi eventueel dingen weg. Een nieuwe koffer of toilettas kost altijd minder dan een bedwantsenbestrijder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden