Bedrijven VS vrezen 'dag des oordeels'

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

Doet de hoogste baas, of zijn financiële secondant dit niet, dan dreigen publieke vernedering, tuimelende beurskoersen en het gevang.

De tijd dringt. Zondagavond toonde beursautoriteit SEC op haar website pas 118 ondernemingen die instaan voor zuivere cijfers. Van hen kregen alvast 44 een 'voldoende' van de SEC.

De meeste bedrijven nemen vermoedelijk de tijd tot woensdag want het is voor de bestuursvoorzitter van een reus als General Electric (300 duizend werknemers) niet eenvoudig om er zeker van te zijn dat elk bonnetje en elke rapportage klopt. Toch zijn de boeken van computergigant Oracle en oliereus ExxonMobil al wel afgevinkt.

De SEC verwacht op 19 augustus uitsluitsel te hebben over wie 'binnen' is en wie niet. Later deze maand komt de SEC met regels voor kleinere bedrijven en buitenlandse ondernemingen die in New York zijn genoteerd.

De 947 hadden allemaal meer dan 1,2 miljard dollar aan inkomsten over het laatste fiscale jaar. Onberispelijke boeken zijn juist bij deze bedrijven belangrijk, omdat hun aandelen deel uitmaken van de pensioenvoorzieningen van talrijke Amerikanen. Een nieuw boekhoudschandaal zou een fiasco voor miljoenen zijn, zoals de implosies van Enron en Worldcom dat waren.

De maatregel is bedoeld om vertrouwen van aandeelhouders en consumenten te herstellen.

Wie niet tekent, heeft een probleem. Het aandeel kan 'besmet' raken en de SEC kan de leidinggevenden aanklagen en voorkomen dat ze ooit nog topmanager worden. Daarnaast kan een liegende topman zeker zijn van gevangenisstraf.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden