Bedrijven moeten opdrachten weigeren omdat er zo ontzettend weinig ict'ers zijn

Het personeelstekort in de Nederlandse ict-sector is de afgelopen twee jaar sterk toegenomen. Dat heeft het CBS vandaag bekendgemaakt. Had in het eerste kwartaal van 2015 een op de negen ict-bedrijven een tekort aan personeel, in het tweede kwartaal van 2017 kon een op de vier bedrijven niet genoeg werknemers vinden. Hierdoor moeten de ondernemingen opdrachten weigeren.

Joris Van Venrooij
Werknemer bij chipproducent NXP. Beeld anp
Werknemer bij chipproducent NXP.Beeld anp

De cijfers staan in de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) die het CBS maandelijks uitvoert. Sinds begin 2015 is de Nederlandse ict-branche de sector die het meeste last heeft van een gebrek aan personeel.

De branche nam die positie toen over van de delfstoffenwinning, de sector die in het tweede kwartaal van 2017 juist het minste last had van een gebrek aan arbeidskrachten. Door de sterke daling van de olieprijs en het dichtdraaien van de gaskraan heeft de delfstoffensector nagenoeg voldoende personeel.

Volgens het CBS hebben kleinere bedrijven (tot vijftig werknemers) vaker moeite om vacatures te vullen dan grote bedrijven. Een op de drie kleine ict-bedrijven ervaart krapte op de arbeidsmarkt, tegen een op de vijf ondernemingen met meer dan honderd werknemers.

Nederlandse bedrijfssectoren hebben in verschillende mate moeite met het vinden van werknemers. In de handelssector heeft bijna 6 procent van de bedrijven met minimaal vijf werknemers een gebrek aan geschikt personeel. In de bouw is dat 7,6 procent, in de industrie bijna 10 procent en in de horeca ruim 11 procent.

Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt in het tweede kwartaal van dit jaar verder is toegenomen, benadrukt het CBS dat de situatie nog niet zo extreem is als in 2008. Toen kon een op de vijf bedrijven minder produceren als gevolg van een personeelstekort. Het onderzoeksinstituut meldde eerder al dat het aantal vacatures in het eerste kwartaal van 2017 de sterkste groei sinds tien jaar geleden heeft doorgemaakt. In de eerste drie maanden van 2016 waren er bijna vier werklozen per vacature, begin dit jaar was dat gedaald naar 2,6 werklozen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden