Bedrijven lozen uitzendkrachten; Asscher boos op ING

Met het voortijdig ontslaan van uitzendkrachten proberen bedrijven op grote schaal de nieuwe ontslagregels te ontlopen die op 1 juli ingaan in Nederland. Ze lozen trouwe uitzendkrachten om te voorkomen dat ze vanaf juli de wettelijke ontslagvergoeding moeten betalen.

null Beeld anp
Beeld anp

Die trend blijkt uit mails en documenten ingezien door de Volkskrant. Het inzetten van uitzendkrachten die in aanmerking komen voor een vast contract 'is niet langer wenselijk, omdat dit arbeidsrechtelijke risico's met zich meebrengt', schrijft bijvoorbeeld het bestuur van ING Nederland. In de interne notitie aan ING-managers staat dat zij de uitzendkrachten 'zorgvuldig en persoonlijk' moeten informeren over het einde van hun 'verblijftijd'.

De ontslaggolf treft ten minste honderden uitzendkrachten, vermoedelijk veel meer. Meerdere uitzendbureaus en uitzendkrachten melden soortgelijke ervaringen als bij ING, maar willen om hun belangen niet te schaden niet bij naam worden genoemd. In de agrarische sector en de voedingsmiddelenindustrie raken uitzendkrachten 'bij bosjes' hun baan kwijt, zegt Henry Stroek van vakcentrale CNV.

ING-CEO Ralph Hamers. Beeld ANP
ING-CEO Ralph Hamers.Beeld ANP

Kwetsbaarste werknemers

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reageert woedend. 'Werkgevers en werknemers hebben zich in het Sociaal Akkoord achter een fatsoenlijke arbeidsmarkt en tegen oneigenlijke flex geschaard. Ik ken de interne notitie van ING niet, maar als dit waar is, vind ik het schandalig. Wat is de moraal van een bank die een salarisverhoging voor de top verdedigt die in de miljoenen loopt en tegelijk de kwetsbaarste werknemers iedere zekerheid wil onthouden? Is dat uit te leggen aan medewerkers? Aan klanten? ING heeft nu de kans en de plicht te laten zien wel een financiële instelling te zijn die midden in de samenleving staat. Met respect voor alle werknemers en voor de letter en de geest van de wet.'

ING gaat volgens een woordvoerder zorgvuldig te werk. 'De flexibilisering neemt toe en daarmee streven we naar gelijke behandeling van zowel vaste als flexibele krachten. Dat houdt ook in dat we als organisatie een keuze maken hoe we omgaan met uitzendkrachten in de verschillende fasen.'

Uitzendkrachten zijn verbijsterd dat ze vacatures voor hun eigen functie tegenkomen nu ze op zoek zijn naar een nieuwe baan. 'Ik was bijna toe aan een vast contract', zegt een van hen. 'Na drieënhalf jaar kreeg je dat hier ook. ING wil onder de nieuwe wet uit komen en ik kan opnieuw beginnen. Niet meer als uitzendkracht met een beetje zekerheid, maar als uitzendkracht die de komende anderhalf jaar elke dag maar moet afwachten of er werk is.'

Ontslagvergoeding

Uitzendbedrijven willen de ontslagvergoeding doorberekenen in de tarieven, maar veel werkgevers willen niet opdraaien voor wat bij een modaal salaris 1.000 euro per jaar is per uitzendkracht. Ze melden dat ze af willen van de uitzendkrachten, bevestigt de NBBU, de werkgeverskoepel van kleinere en middelgrote uitzendbureaus.

De ontslagvergoeding voor uitzendkrachten is opgenomen in de Wet werk en zekerheid. Die beoogt de verschillen tussen flexwerkers en vaste medewerkers te verkleinen. Werkgevers willen dat niet, zo blijkt. ING neemt afscheid van uitzendkrachten die bijna vier jaar bij de bank hebben gewerkt. Alleen als de continuïteit van een afdeling in gevaar komt, mag van de top worden afgeweken van de nieuwe regels.

Bij ING, waar sinds 2009 ruim zesduizend banen zijn verdwenen, werken zevenduizend flexkrachten, een kwart van het personeel. De bank heeft die flexibiliteit nodig vanwege aanhoudende reorganisaties, is altijd het verhaal, zegt een CNV-bestuurder. 'Dan verwacht je niet dat goed functionerende uitzendkrachten moeten opstappen en op dezelfde functies worden vervangen door nieuwe uitzendkrachten.'

Wat is de Wet werk en zekerheid?

Per 1 juli worden de verschillen tussen vast en flex kleiner, hebben werkgevers en vakbonden afgesproken in het Sociaal Akkoord. Het wordt goedkoper vaste medewerkers te ontslaan en de duur van de WW wordt beperkt, maar vanaf juli krijgen ook flexkrachten recht op een 'transitievergoeding' als ze twee jaar voor een bedrijf hebben gewerkt. Die vergoeding is minimaal eenderde maandsalaris per gewerkt jaar, zij het maximaal 75 duizend euro. Tegelijk krijgen flexwerkers eerder recht op een vast contract: na drie contracten in twee jaar (nu na drie contracten in drie jaar). Om draaideurconstructies tegen te gaan mag een flexkracht pas na een half jaar terugkomen (was drie maanden). Voor de 230 duizend uitzendkrachten blijft het flexibeler: zes contracten in vier jaar. De eerste anderhalf jaar kan een uitzendkracht van de ene op de andere dag worden weggestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden