Bedrijven lijden onder 'onverklaarbaar hoge' beloningen commissarissen

Topmannen verdienen gemiddeld fors meer bij bedrijven waar de commissarissen onverklaarbaar hoge vergoedingen ontvangen. Bij bedrijven waar dat zo is, blijven de resultaten bovendien achter. Dit suggereert dat topman en commissarissen elkaar met het oog op de portemonnee de hand boven het hoofd houden, ten koste van het bedrijf.

De Zuidas Beeld ANP
De ZuidasBeeld ANP

Dat stellen onderzoekers van de Universiteit Tilburg na het bestuderen van de resultaten over 2007 en 2008 van ruim tachtig grote Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

Volgens de Tilburgse hoogleraar management accounting Eddy Cardinaels bleek eerder uit internationaal onderzoek al dat er een verband is tussen onverklaarbaar hoge vergoedingen voor commissarissen - gezien de omvang en prestaties van het bedrijf - en relatief riante bedragen voor de topman die ze kritisch dienen te volgen. In Nederland zou dat niet of minder spelen, maar ook hier bijkt er een opvallend verband tussen zakkenvullende commissarissen en topmannen.

Volgens de onderzoekers bleef de beloning ondanks de kredietcrisis van 2008 riant. De prestaties van het bedrijf speelden blijkbaar geen rol. Cardinaels wil niet zeggen om welke Nederlandse bedrijven het gaat, omdat er in individuele gevallen een goede verklaring kan zijn. 'Maar er zijn te veel individuele gevallen om van toeval te kunnen spreken.'

Boekhoudschandaal
De onderzoekers pleiten voor meer regels voor de beloning van commissarissen, die de afgelopen zeven jaar is verdubbeld. Volgens de commissarissen zelf is hun werk ook veel zwaarder geworden na zaken als het boekhoudschandaal bij Ahold. Maar volgens Cardinaels laat dat onverlet dat de vergoedingen soms onverklaarbaar hoog zijn. Dat kan wijzen op gebrekkig toezicht.

Volgens voorzitter Jos Streppel van de Monitoring commissie corporate governance is al vastgelegd dat de beloning van commissarissen niet afhankelijk mag zijn van de resultaten van een bedrijf, juist om te voorkomen dat ze gekke dingen gaan doen voor hun vergoeding. Die vaste vergoeding voor de Nederlandse commissarissen is bovendien internationaal gezien laag, stelt Streppel. 'Per uur is het minder dan een consultant.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden